Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Σεμινάρια τυροκομίας στο Αγρίνιο

Κοινοποίηση

Από τις 20 Δεκεμβρίου

Μετά τη δημιουργία φάρμας και τυροκομείου στο κτήμα Ταξιαρχών στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου και τη λειτουργία του πρατηρίου της φάρμας στο κέντρο της πόλης, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, διοργανώνει σεμινάριο για την εκπαίδευση ανέργων, νέων αγροτών και όποιων άλλων επιθυμούν ν’ ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Τα σεμινάρια τυροκομίας θα γίνουν από την Παρασκευή 20 έως και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου. Η θεωρία θα παραδοθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου (26410 55730), ενώ η πρακτική εξάσκηση στο τυροκομείο του Ναού, στο Κτήμα Ταξιαρχών στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου.

Όλα τα σεμινάρια θα γίνονται δωρεάν και θ’ αποσκοπούν στην παροχή τεχνογνωσίας στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους, ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και να μπορέσουν να αποκομίζουν τα προς το ζην.

Ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων θα είναι πάνω στην τυροκομία με θέμα το γάλα και πρακτικές ενότητες τυροκομίας παρασκευής φέτας και γιαουρτιού. Απευθύνεται σε όλους τους κτηνοτρόφους και σε όσους επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με τα προϊόντα γάλακτος.

Θέματα που θα ζητηθούν:

  • Ο κτηνοτρόφος και οι αγορές σήμερα
  • Προτάσεις ενίσχυσης της κτηνοτροφίας
  • Τι ορίζεται γάλα, τι περιέχει, ποια τα είδη του
  • Η σημασία και διαχείριση του πρωτογάλακτος
  • Νομοθεσία και αγορανομικές διατάξεις για το γάλα
  • Πως παράγουμε ποιοτικό γάλα: αρχές Γενετικής, Ευζωίας, Διατροφής
  • Οι 5 ελευθερίες των ζώων και η αντανάκλαση αυτών στους παραγωγικούς δείκτες
  • Παράδειγμα καθετοποίησης μονάδας
  • Δείκτες ποιότητας και τιμολόγησης του γάλακτος
  • Πηγές μόλυνσης του γάλακτος
  • Θερμική επεξεργασία
  • Διάκριση μικρό οργανισμών γάλακτος
  • Καλλιέργειες εκκίνησης και ζυμώσεις
  • Φέτα: από τον Όμηρο στην Οδύσσεια της Φέτας
  • Γιαούρτι: η τέχνη του γάλακτος να αυτό-συγκεντρώνεται σε γιαούρτι.
  • Αντιβιοτική αντίσταση: ο κρίκος κτηνοτρόφος.
  • Παραπομπές υλικού προς μελέτη
  • Πρακτική εξάσκηση και επίδειξη παραγωγής φέτας και γιαουρτιού

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου (17.30 έως 21.00), Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Ευαγγελίστρια Αγρινίου: Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα το γάλα (εισηγήτρια: Καραμήτρου Αποστολία, Κτηνίατρος).

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Δεκεμβρίου: Πρακτικές ενότητες τυροκομίας παρασκευής Φέτας και γιαουρτιού (εισηγητής: Δημήτριος Ρέστας, Κτηνοτρόφος-Τυροκόμος και πτυχιούχος marketing)

Σαββάτο 21 Δεκεμβρίου (9.30 έως 14.00): Πρακτική εξάσκηση στο τυροκομείο

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με αίτηση που υπάρχει και στο πρατήριο της Φάρμας των Ταξιαρχών, στην οδό Αναστασιάδη 5 στο Αγρίνιο (26410 54412), από την Τρίτη 17 έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου (από 08:00 έως 14:00 και από 17:30 έως 21:00).

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: