Σαρηγιάννης: «Παράταση του lockdown ένα μήνα, για να πέσουν κάτω από 800 τα κρούσματα»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ότι δε θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση

«Τα κρούσματα θ’ αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, αυτό δε θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα, αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» είπε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε ότι δε θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1000 κρούσματα εύκολα μέσα στο Μάρτιο, γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown». 

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι δε θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση κι επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

Μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα. «Μεσα στο μήνα μπορεί ν’ ανοίξει η αγορά με το click away»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε ν’ ανοίξει μέσα στο Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος, ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου. 

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος