Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ψηφίστηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης: Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο με παράλληλη έδρα στο Μεσολόγγι

Μητσοτάκης: «Θεμέλιο του νέου Νόμου η ενοποίηση των δύο βαθμών»

Κοινοποίηση

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, τη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Το Νομοσχέδιο προβλέπει Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο με παράλληλη έδρα στο Μεσολόγγι.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, 158 Βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 Βουλευτές της αντιπολίτευσης «όχι», σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Συνολικά 190 Βουλευτές ψήφισαν το άρθρο 12 (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Μπ. Μπαράν), το οποίο αφορούσε στη «μεταφορά διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τους προϊσταμένους πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων».

Μητσοτάκης: «Θεμέλιο του νέου Νόμου η ενοποίηση των δύο βαθμών»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της συζήτησης του Νομοσχεδίου, είπε μεταξύ άλλων: «Το θεμέλιο αυτού του νέου Δικαστικού Χάρτη είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με κριτήρια την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και των υποθέσεων, τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Και ναι, αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960, όταν δικαστήρια ιδρύονταν είτε με βάση τις οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις της εποχής είτε τις πιέσεις των τοπικών κομματαρχών. Ερχόμαστε πια στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη, και στο ζήτημα αυτό».

Είπε επίσης: «Έχουμε περισσότερους δικαστές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 37 ανά 100.000 κατοίκους, όταν οι άλλες χώρες έχουν κάτω των 18. Φαντάζομαι ότι σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε. Άρα, κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ. Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ακόμα μια εθνική παραδοξότητα είναι ότι στον πρώτο βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων, πρακτικά με τις ίδιες αρμοδιότητες, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ποια είναι η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται ένας παράγοντας άνισης κατανομής και των δικαστικών υποθέσεων, 916 ειρηνοδίκες δικάζουν μία στις πέντε αστικές υποθέσεις, το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: