Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Προχωράνε οι αυτοκινητόδρομοι μέσω ΕΣΠΑ – Τί γίνεται με την Ιόνια Οδό

Κοινοποίηση

Η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους ανά την Ελλάδα είναι γεγονός. Χάρη στη ρύθμιση για καταβολή του 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης στα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το Δημόσιο «διέσωσε» τους απαιτούμενους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων. Ηδη έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς τους παραχωρησιούχους, που συσσωρεύθηκαν λόγω capital controls, και οι πληρωμές «τρέχουν».

Σύμφωνα με το ypodomes.com, το κρίσιμο σημείο είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης των έργων έως τον Μάρτιο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα), η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 65,5%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν ακόμα 37,7 εκατ. ευρώ και το 2016 τα τελευταία 92 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιστραφούν εγγυητικές επιστολές ύψους 23,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της συμβολής Ε.Ε. και Δημοσίου στο έργο είναι 623,6 εκατ. ευρώ. Πλέον αυτών, το Δημόσιο απομένει να καταβάλει ακόμα 8,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο (συνολικά καταβάλει σε αποζημιώσεις 106,5 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 95 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο). Οι αποζημιώσεις δεν είναι επιλέξιμες.

Σε αντίστοιχη “μοίρα” είναι και η Ολυμπία Οδός (Κόρινθος-Πάτρα), με την πρόοδο του έργου να βρίσκεται στο 70%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν 47 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδοτική συμβολή Δημοσίου και Ε.Ε. και 17,7 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Το 2016 απομένει να καταβληθούν 211,6 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδοτική συμβολή και 45,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Το σύνολο της συμβολής Δημοσίου και Ε.Ε. είναι 846,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο πληρώνει συνολικά σε αποζημιώσεις 223 εκατ. ευρώ προς τον κατασκευαστή και 156,8 εκατ. ευρώ προς τον παραχωρησιούχο.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: