Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Πρότυποι έλεγχοι εξ’ αποστάσεως για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης

Κοινοποίηση

Αποδεκτή η πρόταση για θεσμοθέτηση απομακρυσμένων ελέγχων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιό του έκανε αποδεκτή πρόταση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την θεσμοθέτηση απομακρυσμένων ελέγχων με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι έλεγχοι εξ’ αποστάσεως αφορούν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης και περιλαμβάνουν ελέγχους συμμόρφωσης και ελέγχους επιτήρησης με συγκεκριμένη στόχευση. Οι απομακρυσμένοι έλεγχοι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τους επιτόπιους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά:

1. Αποτελούν ένα έξυπνο εργαλείο για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων που διατίθενται πλέον σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, επομένως αυξάνουν την επιτήρηση της ασφάλειας των τροφίμων στην αγορά.

2. Αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ελέγχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, προκειμένου να βελτιώσουν τους επίσημους ελέγχους και εν τέλει να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών.

3. Δημιουργούν συνθήκες προστασίας των ελεγκτών, αλλά και του προσωπικού των επιχειρήσεων από την COVID – 19, σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία.

4. Αποτελούν απόδειξη ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, μπορούν να καινοτομήσουν, καθώς διαθέτουν την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια που απαιτείται.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ ήδη έχουν πραγματοποιήσει τους πρώτους απομακρυσμένους ελέγχους στην Ελλάδα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της προστασίας της υγείας του καταναλωτή με συνεχείς επιτόπιους ελέγχους στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος, παρά την δραματική υποστελέχωσή τους.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: