Πρώτη «γενιά» έργων Πολιτισμού στο ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» – 5,89 εκ. ευρώ για πέντε νέα έργα

Τα έργα που εντάχθηκαν – Φαρμάκης: «Ιστορία και Πολιτισμός, δύο από τα πιο πολύτικα “περιουσιακά στοιχεία» της Δυτικής Ελλάδας»

Μία πρώτη «γενιά» έργων Πολιτισμού, συνολικού ύψους 5,89 εκ. ευρώ, εντάσσονται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» και αφορούν τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ). Σταδιακά πρόκειται ν’ ακολουθήσει η ένταξη πολλών ακόμα και σημαντικών έργων. Την ένταξή τους ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην εκδήλωση εγκαινίων τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου.

«Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν δύο από τα πιο πολύτιμα “περιουσιακά στοιχεία” των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και η ικανοποίησή μας είναι πάντοτε μεγάλη, όταν μέσα από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διευρύνεται το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας, το οποίο δημιουργεί παράλληλα και οικονομικό αποτύπωμα, καθώς κάθε έργο πολιτισμού αποτελεί και μία νέα ευκαιρία αύξησης της επισκεψιμότητας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης.

Τα έργα που ήδη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021- 2027» είναι τα εξής:

  1. “Αποκατάσταση, Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικός εκσυγχρονισμός και ανάπλαση άμεσου περιβάλλοντος χώρου ιστορικού κτηρίου Επισκοπείου στο Μεσολόγγι (φωτο)”, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα του 1928, χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Βρίσκεται στο Μεσολόγγι σε οικόπεδο έκτασης 5.500τ.μ. που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Προγραμματίζεται ευρεία παρέμβαση με εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ώστε το συγκρότημα να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί λειτουργικό προς επανάχρηση. Θα γίνουν μεταξύ άλλων εργασίες κατασκευής δαπέδων, ξύλινων δαπέδων και οροφών, διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, επιστρώσεις δαπέδων από μάρμαρο, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.
  2. «Αποκατάσταση – ανάδειξη Ιεράς Μονής εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς (κεντρική φωτο) Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ με στόχο η Ιερά Μονή και το καθολικό της Μονής να αποκατασταθούν και το μνημειακό σύνολο να είναι ασφαλές και επισκέψιμο. Επίσης προβλέπεται να υλοποιηθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού, η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, με πληροφορίες και σε γραφή Braille για τα ιστορικά στοιχεία της μονής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
  3. «Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινων, Δήμου Ζαχάρως ΠΕ. Ηλείας» , με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ για την αποκατάσταση ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής, αλλά και την ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων αποτελούμενη από κεφαλόδεσμο. Ο ναός θα αποδοθεί στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός.
  4. «Αποκατάσταση Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιωτισσας Δ. Ήλιδας», προϋπολογισμού 552.160 ευρώ, που, μεταξύ άλλων, αφορούν εργασίες τοιχοποιίας για την σταθερότητα του μνημείου, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας, κατασκευή νέου δαπέδου, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο, κατασκευή νέου κωδωνοστασίου κ.α Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παθολογίας του ναού και θα αποδοθεί αποκατεστημένος και λειτουργικός.
  5. «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης-λειτουργικός Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» προϋπολογισμού 610.000 ευρώ, ώστε να συνεχιστούν ολοκληρωμένες εργασίες μορφολογικής-αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου καιλειτουργικής αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα παραδοθεί στο κοινό ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο με τον περιβάλλοντα χώρο να μπορεί να φιλοξενεί και πολιτιστικά δρώμενα.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος