Προτάσεις για βελτιστοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Προτάσεις για τη βελτιστοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) – Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΟΕΕ: «Αναγνωρίζοντας την θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις – προτάσεις, σχετικά με την βελτιστοποίησή του:

  1. Να τεθεί το κίνητρο της επιδότησης στις μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ίσχυε στον προηγούμενο Νόμο 4399 / 2016 για τους κλάδους ΤΠΕ και αγροδιατροφής.
  2. Ν’ αυξηθεί το όριο υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων που αφορά στις Περιφέρειες απ’ το ποσό του €1 εκ. στο ποσό των €3 εκ.
  3. Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση του συνόλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην οποία περιλαμβάνεται πυρόπληκτη περιοχή (Ν. Ηλείας), εμφανίζει χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αυξημένα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς και δημογραφικό πρόβλημα.
  4. Να ενταχθούν οι ατομικές επιχειρήσεις στο νέο αναπτυξιακό, ώστε να μην αποκλειστούν από τα οφέλη του μεγάλο μέρος επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, λειτουργώντας μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, στην αγροδιατροφή (όπου σε πολλές περιπτώσεις λόγω ιδιομορφίας επιχειρήσεων ή τοποθεσίας, δεν είναι εύκολη η δημιουργία συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών) και στη μεταποίηση.
  5. Να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι στρατηγικές των Περιφερειών στην βαθμολόγηση των επενδυτικών σχεδίων όπως αποτυπώθηκαν στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης.
  6. Απλοποίηση διαδικασιών υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως και €300 χιλ. (πχ υπολογισμός IRR και γενικότερα να γίνει εφαρμογή της αναλογικότητας).

Βασικό στοιχείο αποτελεί η μέριμνα της υποχρεωτικής υπογραφής οικονομολόγου, μέλους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος σε όλες τις αιτήσεις υπαγωγής ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, καθώς και η δημιουργία σχετικού μητρώου πιστοποιημένων οικονομολόγων – μελετητών. Ευελπιστούμε στην κατανόηση των θεμάτων που σας παραθέτουμε στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας – διαβούλευσης», σημειώνει κλείνοντας το ΟΕΕ.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος