Ποια επιδόματα θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με εκκρεμείς συντάξεις και αναδρομικά

«Οι πρόσθετες παροχές είναι πραγματικά στο όριο αντοχών του προϋπολογισμού» υποστήριξε ο Υπουργός Εργασίας – Τι είπε για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων θα καταγραφεί το 2021, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς, όπως είπε στον ΣΚΑΙ, θα ξεπεράσουν τις 200.000. «Από τον Συνήγορο του Πολίτη προκύπτει ότι το 48% των παραπόνων σε όλο το Δημόσιο αφορά στον ΕΦΚΑ. Και αυτό το αλλάζουμε. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα απονομής συντάξεων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πέσει στις 90.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στο έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά της ενέργειας και της πρόσθετης επιβάρυνσης στα νοικοκυριά, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες παροχές και είναι πραγματικά στο όριο αντοχών του προϋπολογισμού».

Εξήγησε ότι αποφασίστηκε να το λάβουν οι υγειονομικοί που σηκώνουν το βάρος της κρίσης του κορωνοϊού, οι μικροσυνταχιούχοι που πιέζονται και οι ΑμεΑ.

Επιδόματα

«Τα επιδόματα που θα δοθούν τώρα, πριν δηλαδή από τα Χριστούγεννα, είναι η διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά σ’ εκείνους που είναι οι φτωχότεροι», είπε ο Υπουργός. Ερωτηθείς αν θα λάβουν το επίδομα και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα με νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση την κύρια σύνταξη κι όχι την επικουρική.

Αναδρομικά

Σχετικά με τα αναδρομικά, υποστήριξε ότι την Παρασκευή πληρώθηκαν 12.500-13.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016 και 16.500 ακόμα άτομα θα τα λάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μένουν κάποιες εκκρεμότητες στο 1/10 των παλαιών συνταξιούχων. Από αυτούς θα έχει κλείσει μέχρι τέλος του έτους και το μισό θα μείνει για αργότερα, καθώς απαιτείται χειρόγραφη διαδικασία. Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους το 95% των συνταξιούχων θα έχει καλυφθεί», υπογράμμισε.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Σε ό,τι αφορά στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, αν και ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε ν’ αποκαλύψει το ύψος του, δήλωσε ότι παρά τις εισηγήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ, δόθηκε μια συμβολική αύξηση 2% το καλοκαίρι και τώρα, δεδομένου ότι η οικονομία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρξει αντανάκλαση και στις τσέπες των εργαζομένων. «Θα υπάρξει διαβούλευση και θ’ αποφασίσουμε που θα διαμορφωθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος