Να θυμάσαι ότι ένας πετυχημένος γάμος εξαρτάται από δυο πράγματα: πρώτον να βρεις τον σωστό άνθρωπο και δεύτερον να είσαι ο σωστός άνθρωπος, σύμφωνα με τον συγγραφέα H. Jackson Brown, Jr.

Ποιος γάμος ωστόσο θεωρείται επιτυχημένος; Υπάρχει συνταγή ευτυχίας;  Επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, χωρίς φυσικά να είναι απόλυτοι λόγω της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητας όλες οι έρευνες έχουν γίνει σε βάθος χρόνου ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Μια από αυτές τις έρευνες έδειξε ότι τα ζευγάρια που έχουν κοινή οικονομική πολιτική για το πού ξοδεύουν, πόσα ξοδεύουν είναι σπάταλοι ή όχι, είναι εκείνα που μακροπρόθεσμα θα διατηρήσουν το γάμο τους, σε αντίθεση με εκείνους που διαφωνούν.

Δυο μικρές λέξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά: «εμείς» και  «σ’ ευχαριστώ».  Έρευνα του Arizona State University έδειξε ότι τα ζευγάρια που εξωτερίκευαν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούσαν περισσότερο το «εμείς» έναντι του «εγώ» είχαν επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις. Σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά και ειλικρινές ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο.

Ενώ έρευνα του University of Michigan’s Institute for Social Research, καταρρίπτει την άποψη ότι πρέπει να γνωρίζεις καλά το σύντροφό σου πριν παντρευτείς αφού όσοι παντρεύονται μέσα στο πρώτο χρόνο γνωριμίας τους είναι πιο πιθανό να μη χωρίσουν.

Σε μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, συμμετείχαν 127 παντρεμένα ζευγάρια χωρισμένα σε δυο ηλικιακές ομάδες, 40-50 ετών και 60-70 ετών. Στα 13 χρόνια που διήρκησε η έρευνα τα ζευγάρια αυτά παρακολουθούνταν και βιντεοσκοπούνταν. Όταν διαφωνούσαν αυτό που παρατηρούσαν οι ερευνητές ήταν ποιος θα έδινε συνέχεια ή θα σταματούσε την κουβέντα, θα έφευγε ή θα αρνιόταν να συζητήσει το θέμα και θα ρωτούσε, για παράδειγμα, κάτι για το φαγητό της επόμενης μέρας. Το δεύτερο συνέβαινε περισσότερο στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια. Το μοτίβο της αποφυγής της συζήτησης δεν φαίνεται να μειώνει την ικανοποίηση που αντλούν από το γάμο τους τα ζευγάρια αυτά. Αντίθετα, δείχνει τη διάθεση να εστιάσουν σε ό,τι είναι θετικό και να καυγαδίσουν μόνο για σοβαρά θέματα, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την ψυχολόγο Σάρα Χόλεϊ.

Αποκαρδιωτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας από την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research που πραγματοποίησε σε δείγμα 1001 ατόμων σε άνδρες και γυναίκες από 18 έως 50 χρονών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα το 5% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι ζουν σε ένα προβληματικό γάμο. Το 17% των ελλήνων «δηλώνει» ότι έχει απατήσει τον/την σύζυγό του, ενώ μόλις το 57% των παντρεμένων δηλώνει «κατηγορηματικά» ότι δεν έχουν απατηθεί, ποσοστό που πέφτει στο 40% στις ηλικίες 41-45 ετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απατηθέντων δεν φτάνει σε χωρισμό αλλά ο γάμος τους επηρεάζεται αρνητικά. Βασικός λόγος για να μην πάρουν διαζύγιο είναι τα παιδιά.

Οι έρευνες δεν σταματούν εδώ. Ποια είναι η σωστή ηλικία για γάμο; Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γιούτας κατέληξαν ότι ένας γάμος στα 20 είναι 50% πιθανό να καταλήξει σε χωρισμό απ’ ότι στην ηλικία των 25. Για κάθε χρόνο μετά τα 25, οι πιθανότητες χωρισμού μειώνονται κατά 11%, ενώ μετά τα 32 αυξάνονται 5% κάθε χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ