Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Θ. Μήτση

Στην κατάμεστη Αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 από το Δήμο Αγρινίου και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), η παρουσίαση του βιβλίου «Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», του Νίκου Θ. Μήτση, έκδοσης της Ο.Π.ΣΥ.Ξ..

Πρόκειται για ένα βιβλίο που θεμελιώνει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, με σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος  & Μπαμπίνη, γραμμένο από τον Ιστορικό Ερευνητή Νίκο Θ. Μήτση.

Παπαναστασίου: “Διακεκριμένος συγγραφέας και ενεργός πολίτης ο Νίκος Μήτσης”

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου για την έκδοση του τόμου: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί στο Αγρίνιο παρουσιάζεται μια σημαντική συγγραφική πρωτοβουλία των συμπατριωτών μας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Ο διακεκριμένος συγγραφέας και ενεργός πολίτης Νίκος Μήτσης ακολουθεί τα ίχνη μιας εμβληματικής ιστορικής περιόδου και αποκαλύπτει σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την συμμετοχή των μαχητών του Ξηρομέρου στην Ελληνική Επανάσταση.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το ερευνητικό έργο αλλά και την άοκνη προσπάθειά του για την διάσωση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης. Άξιο επιβράβευσης είναι και το έργο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Τα μέλη της εργάζονται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η έκδοση «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» συγκινεί με τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και συγκλονίζει με τα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μας υπενθυμίζει εμφατικά ότι η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμη και το μέλλον”.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης εξήρε το έργο του Συγγραφέα και της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της, αναφέρθηκε με συντομία στις δραστηριότητες – δράσεις, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, στην 35ετή παρουσία της στο χώρο του πολιτισμού, επιστέγασμα των οποίων είναι η έκδοση αυτή του ιστορικού βιβλίου για την περιοχή. Ευχαρίστησε δε τον συγγραφέα για την πολυεπίπεδη προσφορά του στο πολιτιστικό κίνημα, αλλά και για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου στην Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, όσον αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευση εκδοτικά, του πνευματικού του έργου.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Νίκος Τέλωνας, Συγγραφέας – Ερευνητής, τ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας και η Μαρία Αγγέλη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην αποφώνησή του, ο συγγραφέας τόνισε:

“Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ όλους μαζί, αλλά κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου και της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, όπου και παρουσιάζεται το βιβλίο μου με τίτλο “ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821.

Το βιβλίο είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο γι΄ αυτούς, που, όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ και  μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους σκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.

[…]«παραδίδω» σήμερα στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο αυτό, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου απ΄ το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές, των οπλαρχηγών, αλλά και των απλών αγωνιστών του Ξηρομέρου  στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821-1829)”.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Μπενέκος.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: