Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Παρέμβαση της Περιφέρειας για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας

Κοινοποίηση

Παρέμβαση προς το Υπουργείο Ενέργειας

Παρέμβαση προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε η Περιφερειακή Αρχή, σχετικά με το ζήτημα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.

Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον υφυπουργό Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ευθύμιο Μπακογιάννη και προς τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ζητά πριν την τελική έγκριση της Π.Ο.Α.Υ. να ληφθούν συμπληρωματικά υπόψιν ουσιαστικές παράμετροι ώστε να υπάρξει μια σαφέστερη κατανόηση του θέματος, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον προσδιορισμό μιας κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια αναφέρει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση χωροθέτησης και άλλων δραστηριοτήτων όπως αυτή του παράκτιου τουρισμού, και υπό το πλαίσιο της στρατηγικής για μια Γαλάζια Ανάπτυξη που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης συγκεκριμένων τομέων, δύο εκ των οποίων είναι οι δραστηριότητες της υδατοκαλλιέργειας και του παράκτιου τουρισμού και αναμένεται να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει η οργάνωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ενός συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου να καθορίζεται με τρόπο ορθολογικό και να ενσωματώνονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όλες οι άλλες επιμέρους πολιτικές και σχεδιασμούς, όπως αυτή του τουρισμού, ώστε να μειώνονται οι όποιες συγκρούσεις στο μέτρο του δυνατού.

Η Περιφέρεια τονίζει στην επιστολή ότι προκύπτει αδήριτη ανάγκη πριν την έγκριση της υπό εξέταση ΠΟΑΥ, να προχωρήσει η εκπόνηση και θεσμοθέτηση της ειδικής μελέτης ΕΧΜ ( Ειδική Χωροταξική Μελέτη) και ΕΧΣ (Ειδικό Χωρικό Σχέδιο) , που θα εστιάζει στους τομείς του τουρισμού και των υδατοκαλλιεργειών στις Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ξηρόμερου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Εχινάδες νήσοι), και εναλλακτικά προτείνει τη θεσμοθέτηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (διαδικασία που προτείνεται στο αριθμ. πρωτ. 88030/380/01-10-2019 έγγραφο Υφυπουργού Π.ΕΝ.), που ως αποτέλεσμα θα έχει να αποκωδικοποιήσει το πρόβλημα επιλύοντας ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Στην επιστολή επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη μη θεσμοθέτηση έως σήμερα πλαισίου για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό (θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021), το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τη διασφάλιση αυξημένης συνοχής και συντονισμού μεταξύ σχεδίων ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις ή και αντικρουόμενες χωροταξικές προσεγγίσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων σχεδιασμού όπως αυτή του τουρισμού και της υδατοκαλλιέργειας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Περιφέρειας έρχεται σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε προηγηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2020 μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Ξηρομέρου και άλλων τοπικών φορέων, όπου είχε συμφωνηθεί η λήψη κοινών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: