Πάνω από 1 δισ. στις επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, θ’ αφορούν κυρίως νεοσύστατες επιχειρήσεις

Πρεμιέρα θα κάνουν από αρχές φθινοπώρου τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, που καταρχήν θ’ αφορούν νεοσύστατες επιχειρήσεις. Περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω προγραμμάτων που τρέχουν ήδη και θα ολοκληρωθούν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, 100 έως 250 εκ. ευρώ θα δοθούν μέσω δύο δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο και αφορούν τη δημιουργία νέων ΜμΕ και την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων.

Όποιος θελήσει να ιδρύσει επιχείρηση θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα κάνοντας αίτηση και λαμβάνοντας επιδότηση. Ταυτόχρονα θα μπορεί να συμπληρώσει την επιχορήγηση και με δάνειο.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, που αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του ΕΣΠΑ 2021-2027 και σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη ανάλογης δράσης της περιόδου 2014-2020.

Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει σταλεί το μήνυμα ότι μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρώτον, με προγράμματα επιδοτούμενα, όπως μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Για το 40% του κεφαλαίου που παίρνουν οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τόκο, ενώ για το υπόλοιπο 60% επιδοτούνται και με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περίπου 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και στόχος είναι προστεθούν τουλάχιστον 60 χιλιάδες.

Ως προς την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι, από τα διατιθέμενα κονδύλια θ’ απορροφηθεί συνολικό ποσό της τάξεως του 85% και θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις επιδοτήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις

Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αφορούν τις εξής δράσεις:

  • «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»: Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων-υπηρεσιών και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας. Τα προς διάθεση κονδύλια είναι 700 εκ. ευρώ.
  • «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: Η Δέσμη Δράσεων, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, στοχεύει να διευκολύνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενσωματώσουν στην παραγωγική τους δραστηριότητα σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στήριξης επιχειρήσεων: Η δράση είναι προϋπολογισμού 17,1 εκ. ευρώ, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Στόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από τις τεχνολογικές αλλαγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Πράσινης Μετάβασης. Οι επιχειρήσεις θ’ αποπροσανατολίσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες και θα εστιάσουν σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική και υψηλή προστιθέμενη αξία και να βρουν νέες αγορές.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες: Αφορά επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η δράση είναι ανοικτή έως 31 Οκτωβρίου, αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας: Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020». Τα εγκεκριμένα σχέδια μεταφέρονται σε νέες δράσεις για την «Ανάπτυξη – ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος