Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού: Δημόσιοι θηλασμοί σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Κοινοποίηση

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

Το 2017 είναι η 25η χρονιά της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (ΠΕΘ) και στοχεύει στο να εργαστούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό.

Έτσι και η ανεξάρτητη εθελοντική ομάδα Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αποτελείται πάνω από 1.000 μέλη και ενημερώνει σχετικά με την εγκυμοσύνη-τοκετό (κολπικό τοκετό και κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή) – μητρικό θηλασμό – baby wearing – co sleeping / bed sharing και μητρότητα γενικά, για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού για το 2017 τρεις δημόσιους θηλασμούς σε τρεις ξεχωριστές ημέρες ανά πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στόχος να εκφράσει την στήριξή της στο απόλυτα φυσιολογικό για μία μητέρα να θηλάζει το μωρό της όπου και αν βρίσκεται, δηλαδή και εκτός σπιτιού, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατ’ απαίτησή του.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και ώρα από 17:00 έως 20:00 στον Πολυχώρο αναψυχής «Ζέφυρος» που βρίσκεται στο Λιμάνι Μεσολογγίου.
  • Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα από 17:00 έως 20:00 στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Nafpaktiakon nouveau» που βρίσκεται στην παραλία Γριμπόβου στην γραφική και πανέμορφη Ναύπακτο.
  • Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και ώρα από 11:00 έως 14:00 στον Πρώην Σιδηρόδρομο (Παλαιό Τρένο), που βρίσκεται στην οδό Μαβίλη, στο Αγρίνιο.

Οι εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο θηλάζουσες μητέρες, αλλά και πρώην θηλάζουσες μητέρες, μητέρες που στο προηγούμενο ή προηγούμενα παιδιά τους δεν κατάφεραν να θηλάσουν, αλλά επιθυμούν να θηλάσουν το επόμενο, εγκύους αλλά και μητέρες που δεν κυοφορούν ακόμη, συζύγους που τόσο μας στηρίζουν στο ταξίδι του θηλασμού, και όχι μόνο, γιαγιάδες, φίλες ή γνωστές, και γενικά οποιονδήποτε αγαπά και στηρίζει τον μητρικό θηλασμό.

Και στους τρεις δημόσιους θηλασμούς τα μέλη της ομάδας θα είναι εκεί με sling και mei tai (μάρσιπους αγκαλιάς), προκειμένου να δείξουν σε μητέρες που τις ενδιαφέρει να μάθουν πώς να «φοράνε» τα νεογνά ή μεγαλύτερα μωρά/παιδιά τους, χρήσιμα «εργαλεία» τα οποία ενδυναμώνουν την επαφή μαζί τους, παράλληλα μπορούν να φροντίζουν και τα μεγαλύτερα παιδιά τους, ιδίως όταν οι μητέρες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους χωρίς άλλη βοήθεια από οικείους, να τα ανακουφίσουν από κολικούς, δόντια, και οτιδήποτε άλλο τα κάνει να δυσανασχετούν.

“Στόχος μέσα από τους δημόσιους θηλασμούς είναι ένας: να μπορεί η μητέρα επιτέλους να θρέφει το παιδί της και εκτός σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να «λογοδοτεί» στα αδιάκριτα και πολλές φορές προσβλητικά βλέμματα και λόγια τρίτων αλλά και χωρίς να χρειάζεται να αποχωρεί από το μέρος που βρίσκεται, με την οικογένειά της ή μη, όταν κλαίει το μωρό της γιατί εκείνη την στιγμή θέλει να φάει ή και να ανακουφιστεί, και να απομονώνεται σε πιο «ιδιωτικούς», και επικίνδυνους για την υγεία πολλές φορές, χώρους, όπως είναι το αυτοκίνητο ή ακόμη χειρότερα η τουαλέτα.

Ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα θηλαστικά στην φύση τα οποία κινούνται ελεύθερα, θηλάζουν ελεύθερα τα μικρά τους, χωρίς να κρύβονται, το ίδιο αναφαίρετο δικαίωμα έχει και ο μικρός μας άνθρωπος, δηλαδή ελεύθερα να τρώει κατά δική του βούληση και απαίτηση. Η μητέρα λοιπόν ακολουθεί το παιδί της και κατ ‘απαίτηση καλύπτει τις ανάγκες του, όπου και αν βρίσκονται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το στερήσει αυτό, ούτε ακόμη και οι «άγραφοι» νόμοι, στερεότυπα, προκαταλήψεις, ταμπού της κοινωνίας μας.

‘Ντροπή δεν είναι μία μητέρα να θηλάζει, να ταϊζει, και να αγκαλιάζει το παιδί της μέσα από το στήθος της. Είναι όμως λάθος να θεωρείται πως οι μαστοί μας αποτελούν αντικείμενο πόθου και μόνο, και ότι είναι normal να βλέπουμε τόση γύμνια γύρω μας χωρίς αυτή να μας ενοχλεί και να δυσφορούμε με το απόλυτα φυσιολογικό.'” αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η Ομάδα.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: