Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλα τα πορτοκάλια μαζί, το σαγκουίνι Γουρίτσης χώρια

Κοινοποίηση

Ο ερευνητής εσπεριδοειδών ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ Βασίλης Ζιώγας τόνισε στην ομιλία του ότι το σαγκουίνι Γουρίτσης είναι γενετικά μοναδικό

Ομιλία με θέμα το «σαγκουίνι Γουρίτσης» έγινε στη Μυρτιά το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Ομιλητής ήταν ο Δρ Βασίλης Ζιώγας, ερευνητής εσπεριδοειδών ΕΛΓΟ «Δήμητρα» – συντονιστής έργου Gocitrus. Θέμα της ομιλίας του: «Βιοποικιλότητα Ελληνικών ποικιλιών εσπεριδοειδών – Το ξεχωριστό Σαγκουίνι Γουρίτσης».

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου GoCitrus «Διάσωση, διατήρηση και αξιοποίηση του γηγενούς γενετικού υλικού των εσπεριδοειδών με σύγχρονες βιο-αναλυτικές προσεγγίσεις».

Ο Δρ Ζιώγας τόνισε στην ομιλία του ότι το σαγκουίνι Γουρίτσης είναι γενετικά μοναδικό, δεν ομοιάζει με καμία άλλη γνωστή ποικιλία, αφού διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, σκληρότητα φλοιού και ιδανική αναλογία Διαλυτών Στερεών Συστατικών προς Οξέα, που του προσδίδει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Η περιεκτικότητά του σε ανθοκυάνες μαζί με την υψηλή του συγκέντρωση σε βιταμίνη C το καθιστούν λειτουργικό τρόφιμο, το οποίο συμβάλει στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Ο Ερευνητής Δρ Βασίλειος Ζιώγας τόνισε επίσης ότι το σαγκουίνι Γουρίτσης διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει στο μέλλον προϊόν ΠΟΠ, αρκεί οι τοπικοί παραγωγοί να πιστέψουν σε αυτό και να το καλλιεργήσουν με όραμα και μεθοδικότητα. Η φύση δημιούργησε μία μοναδική ποικιλία σαγκουινιού που το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί τα μέγιστα προς την παραγωγή καρπών εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, ανακοινώθηκαν πρώτη φορά στις 31 Μαΐου 2022 στην διήμερη 6η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες Φυτικών Ειδών με διοργανωτή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα είναι συνολική προσπάθεια όλων των φορέων του Έργου, ειδικότερα δε του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων με επικεφαλής τους ερευνητές Δρ Ιωάννη Γανόπουλο και Ειρήνη Σάρρου, το ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων με επικεφαλής την ερευνήτρια Δρ Γεωργία Τάνου και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου με επικεφαλής και Συντονιστή τον Ερευνητή Δρ Βασίλειο Ζιώγα. Επίσης της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Αθανάσιο Μολασιώτη και την σημαντική συμβολή του μεταδιδάκτορα Δρ Μιχάλη Μιχαηλίδη. Και ακόμα του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής και Γενετικής Βελτίωσης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Δρ Φίλιππο Αραβανόπουλο και την σημαντική συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή Νικόλαου Τουρβά.

Το Έργο GoCitrus υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΕΠΑνΕΚ- ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλες ομιλίες για τις ανάγκες διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου: Στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη (24 Οκτωβρίου) αλλά και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εσπεριδοειδών στην Τουρκία (6-11 Νοεμβρίου) καθώς και στην Fruit Logistica τον Φεβρουάριο 2023 στο Βερολίνο. Με τις ομιλίες αυτές θα τονιστεί ο πλούτος των Ελληνικών ποικιλιών εσπεριδοειδών και ειδικότερα αυτών που διαθέτουν ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αξίζει να καλλιεργηθούν, όπως το σαγκουίνι Γουρίτσης.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων του Έργου, ο σκοπός και οι φορείς είναι στην ιστοσελίδα του Έργου www.gocitrus.gr.

Στην ομιλία παραβρέθηκαν παραγωγοί της Μυρτιάς και υπάλληλοι τοπικών παραρτημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της ΔΑΟΚ.

Στην ομιλία του ο Δρ Ζιώγας είπε επίσης ότι, ως φοιτητής γεωπονίας γνώριζε την ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης», αλλά στα πανεπιστημιακά συγγράμματα δεν υπήρχε καμία πληροφορία γι’ αυτό, εν αντιθέσει με όλες τις άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών, ιδιαίτερα δε εκείνα της οικογένειας των σαγκουινιών. Ήταν όμως η μόνη γηγενής ποικιλία σαγκουινιών που αναφέρονταν στα πανεπιστημιακά βιβλία και αυτό τον έκανε να την αναζητήσει και να την μελετήσει. Ανέφερε επίσης ότι η επωνυμία «Γουρίτσης» νόμιζε ότι αφορά πρόσωπο και όχι τόπο. Έμαθε όμως την ιστορία του σαγκουινιού Γουρίτσης από τα άρθρα και το σχετικό βιβλίο του Παντελή Φλωρόπουλου που είχε εκδοθεί το 2018.

Η έρευνα του ΕΛΓΟ καταγράφει το γεγονός ότι η ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης» ευδοκιμεί μόνο στον κάμπο της Μυρτιάς και σε κανένα άλλο τόπο, ούτε καν στα διπλανά χωριά. Πολλοί καλλιεργητές άλλωστε από άλλους τόπους (Παντάνασσα, Καλύβια, Μακρυνεία κλπ) είχαν προμηθευτεί στο παρελθόν δενδρύλλια από μεγάλο φυτώριο της Μυρτιάς (Δάλλα – Δεληγεώργη) τα δέντρα τους μεγάλωσαν, έκαμαν πορτοκάλια, δεν είχαν όμως καμία σχέση με το σαγκουίνι Γουρίτσης, ούτε ως προς τη γεύση, ούτε ως προς την ποσότητα του χυμού.

Η ίδια η Διεύθυνση Γεωργίας επιχείρησε παλιότερα να κάνει φυτείες με σαγκουίνι Γουρίτσης σε άλλα μέρη. Επιδοτούσε μάλιστα έναν καλλιεργητή σαγκουινιών της Μυρτιάς (τον Χριστόφορο Παπαϊωάννου) για να κόβει αυστηρά τις σαγκουινιές του περιβολιού του, ώστε να παράγουν πολλά βλαστάρια, από τα οποία έπαιρναν μπόλια για το φυτώριο. Σκοπός τους ήταν να διαδοθεί η ποικιλία και σε άλλους τόπους. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια εκείνη της Διεύθυνσης Γεωργίας απέτυχε.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο από πολλές πλευρές και σε διαφορετικές εποχές ότι το σαγκουίνι Γουρίτσης μπορεί να παραχθεί μόνο στη Μυρτιά. Δεν είναι μόνο η ποικιλία αυτή καθαυτή που έξω από τη Μυρτιά χάνει τις ιδιότητές της, είναι, ως φαίνεται, το ήπιο μικροκλίμα του κάμπου που κάνει κάποιον συνδυασμό με τις ιδιαίτερες εδαφολογικές συνθήκες.

Αυτό που εντυπωσίασε τους παρόντες, ήταν η παράσταση στις διαφάνειες που εμφάνισε ο Δρ Ζιώγας: Έδειξε ένα «δέντρο», στον κορμό του οποίου ξεκινάνε δύο κλαδιά. Το ένα είναι το σαγκουίνι Γουρίτσης. Στο άλλο κλαδί «κρέμονται» ΟΛΕΣ οι άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Φλωρόπουλος και συγγραφέας του βιβλίου «το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης» τόνισε στους παρόντες παραγωγούς την ανάγκη να ιδρύσουν άμεσα Ομάδα Παραγωγών, η οποία θα κάνει τις πρώτες ενέργειες τόσο για την παραγωγική, όσο και για την εμπορική επανεκκίνηση του σαγκουινιού Γουρίτσης, υποβάλλοντας τους απαραίτητους φακέλους στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τόνισε επίσης την ανάγκη να σταματήσουν οι καλλιεργητές να ξεριζώνουν τις σαγκουινιές τους για να βάλουν στη θέση τους ελιές, γιατί το σαγκουίνι Γουρίτσης δίνει νέα προοπτική για το παρόν και το μέλλον τους.

Να σημειωθεί τέλος ότι η έρευνα του ΕΛΓΟ δεν σταματάει στο σαγκουίνι Γουρίτσης. Θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, αυτή τη φορά για το «μαγληνό λεμόνι Γουρίτσης», αλλά και για το περγαμότο, καθώς και για το μανταρίνι Γουρίτσης.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: