Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το ντοκιμαντέρ του National Geographic για τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (VIDEO)

Κοινοποίηση

Λίγο ή πολύ, όλοι έχουν διασχίσει την Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”, που συνδέει το Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας με το Ρίο Αχαΐας. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, πρόκειται για μία Γέφυρα που αψηφά τους Νόμους της Φύσης και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα έργα του πλανήτη, κατασκευαστικά μιλώντας.

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”, είναι καλωδιωτή, κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Vinci και ολοκληρώθηκε το 2004.

Το μήκος της που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα. Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ/ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Για την περίφημη παγκοσμίως Γέφυρα που κοσμεί το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και το Νομό Αχαΐας, το Discovery Channel έχει φτιάξει ένα μοναδικό Ντοκιμαντέρ… Απολαύστε το:

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: