Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στη «Β΄ Γιορτή Πατάτας» της Αμβρακιάς

Κοινοποίηση

Το μήνυμα και οι κανόνες της γιορτής

Πόσα ωραία πράγματα μπορεί να κάνει άραγε ο μάγειρας με την πατάτα; Ε, ξέρετε τώρα! Λοιπόν… δικαιούται ή όχι μια Γιορτή η πατάτα; Φυσικά την δικαιούται! Τον Αύγουστο του 2017 ο Βασίλης Πυρπύλης υλοποίησε μια καινοτόμα ιδέα: Διοργάνωσε την Α΄ Γιορτή Πατάτας στο χωριό του, την Αμβρακιά της Αιτωλίας. Η ανέλπιστη επιτυχία της Γιορτής εκείνης έφερε στο τραπέζι του διαλόγου τους Συλλογικούς Φορείς της Αμβρακιάς. Τρία χρόνια μετά, ετοιμάζονται να διοργανώσουν – συλλογικά πια – την Β΄ Γιορτή Πατάτας τον Αύγουστο του 2020. Αυτή τη φορά με συμμετοχή των Αμβρακιωτών και, φυσικά, διεύρυνση της καλλιεργητικής βάσης.

Γράφει ο Παντελής Φλωρόπουλος

Η αρχή έγινε… σιωπηρά την άνοιξη του 2017 από τον Βασίλη Πυρπύλη στις πεζούλες του στην Αμβρακιά. Στις 7 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς ο συνταξιούχος φαρμακοποιός ήταν έτοιμος να στήσει την Α΄ Γιορτή Πατάτας χρησιμοποιώντας την πρώτη παραγωγή του κήπου του.

Εξομολογήθηκε την ιδέα του σε νοικοκυρές, γείτονες και φίλους από το Αγρίνιο, το Θέρμο, τα γύρω χωριά. Κάποιοι απ’ αυτούς έσπευσαν να βοηθήσουν: Ο Έντυ, ο Γιώργος, ο Αλέκος, ο Δημήτρης, ο Ντίνος, ο Παντελής και ο Θωμάς με τον πατέρα τους τον Δημήτρη, αλλά και φίλοι του Βασίλη από το Ραπτόπουλο που πήγαν στην Αμβρακιά να τιμήσουν τη φιλία τους και να παίξουν μουσική χωρίς αμοιβή.

Την προσπάθεια του Βασίλη αγκάλιασαν φυσικά οι δικοί του. Και η φίλη του Ειρήνη Χονδρού από το Αγρίνιο που βρήκε χορηγούς, συνέλεξε δώρα. Ξεχωριστή ήταν και η βοήθεια της ακτιβίστριας Σοφίας Υφαντή από το Θέρμο.

Η εκδήλωση (την οποία κατέγραψε τότε η “Αναγγελία” στο κύριο άρθρο της) κινητοποίησε κόσμο και κοσμάκη, βάζοντας υποθήκες για την συνέχεια, στερεώνοντας ευρύτερα την ιδέα ότι η Γιορτή Πατάτας στην Αμβρακιά μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός.

Με την επιτυχία πια στο σακούλι του, ο Βασίλης Πυρπύλης μίλησε με τους εκπροσώπους των Συλλογικών Φορέων του χωριού και αποφάσισαν να συνεργαστούν όλοι για την ολοκλήρωση του Σχεδίου. Τον “φώλο” για την εξασφάλιση των συλλογικών δαπανών της Β΄ Γιορτής Πατάτας που θα γίνει τον Αύγουστο στη θέση “Παλιορογκάκι”, έβαλε ο Αμβρακιώτης Τάκης Ψηλός, ο οποίος διέθεσε ήδη 350 δολάρια Αμερικής.

Η καλλιέργεια που θ’ αποτελέσει την “πρώτη ύλη” της Β΄ Γιορτής Πατάτας θ’ αρχίσει την άνοιξη, κατά τις ημέρες της Λαμπρής.

Το μήνυμα

Το μήνυμα που οι Αμβρακιώτες θέλουν να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση, είναι απλό, αλλά σημαντικό: Η εγκαταλειμμένη πατρώα γη έχει την δυνατότητα να παράγει νοστιμιές, μπορεί να θρέψει τις νέες γενιές, όπως έθρεψε τις παλιότερες.

Το 1946, μετά την κατοχή και πριν τον εμφύλιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Ελλάδα είχε αγροτικά προϊόντα για επτά μήνες. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, έχει το πολύ για επτά ημέρες. Τι άλλο να παραθέσει κανείς για ν’ αποδείξει την τεράστια σημασία της τοπικής παραγωγής που εγκαταλείψαμε;

Η ενθάρρυνση της αγροτοκτηνοτροφικής μικροοικονομίας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Πολλοί λένε πολλά, οι πολιτικοί περισσότερα απ’ όλους, ποτέ όμως δεν ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα ανάστασης της υπαίθρου. Όλα όσα διακηρύσσονται, είναι εγκλωβισμένα σε γραφειοκρατικές ή κομματικές αγκυλώσεις. Επιδοτείται το άνοιγμα καφετεριών, δεν επιδοτείται όμως η καλλιέργεια ενός αγροτικού προϊόντος. Κι αν επιδοτείται, αφήνεται στην τύχη του, σα να μη χρειάζεται η οργάνωση της εμπορίας του. Η αυτονομία της χώρας σε τρόφιμα έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται.

Χιλιάδες χωριά σαν την Αμβρακιά υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτά τα χωριά ήταν κάποτε η ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Παρήγαγαν όλα όσα χρειάζεται ένα αγροτικό ή αστικό νοικοκυριό: Πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φρούτα, γλυκά, ξηρούς καρπούς, μέλια, βότανα…

Με την σύγχρονη τεχνολογία η καλλιέργεια, η συλλογή και η διάθεση μέσω διαδικτύου, έστω και μικροποσοτήτων, είναι εφικτή, αρκεί να ληφθεί υπ’ όψη ότι σημειώνεται ήδη στο καταναλωτικό κοινό μεγάλη στροφή προς την χειροποίητη ποιότητα των προϊόντων, στοιχείο που μπορεί ν’ αντισταθμίσει ιδανικά την διαφορά τιμής με τα φτηνά – κατά κανόνα – προϊόντα της μαζικής καλλιέργειας.

Οι Αμβρακιώτες κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με την ελπίδα ότι ίσως υπάρξουν μιμητές. Θέλουν να δείξουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους το φύτεμα της πατάτας, το σκάλισμα, το πότισμα, την συλλογή του καρπού. Θέλουν παράλληλα να φέρουν τον νέο κόσμο σε επαφή με τις διαχρονικές ομορφιές και τα βιώματα του χωριού.

Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς! Στην διάθεσή σας θα είναι τα τηλέφωνα των εκπροσώπων των Φορέων. Για το όποιο βοήθημα – και για χάρη της διαφάνειας – θα ενημερώνονται γραπτώς ή τηλεφωνικά όλοι οι εκπρόσωποι, οι οποίοι με την σειρά τους θα ενημερώνουν τον συντονιστή.

Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην καλλιέργεια πατάτας στην Αμβρακιά, υπάρχουν στην διάθεσή τους 20 τεμάχια κήπων, έκτασης περίπου 100 τ.μ., με κόστος οργώματος και φρεζαρίσματος, αγοράς σπόρου πατάτας γύρω στα 100 – 120 ευρώ. Όσοι δεν διαθέτουν δικό τους κήπο, μπορούν να υιοθετήσουν μία πεζούλα από αυτά τα 20 τεμάχια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί και κάποιος που είναι μακριά να συμμετέχει στη Γιορτή.

Οι κανόνες

Η ποσότητα που θα παραχθεί θα τοποθετηθεί σε χάρτινες σακούλες ή βιοδιασπώμενες, σε συσκευασίες των 4-5 κιλών.

Από την παραγωγή: Το 1/4 θα λάβει ο ιδιοκτήτης ή υιοθέτης. Το 1/4 θα πωληθεί στους επισκέπτες σε τιμή προαιρετική για 4-5 κιλά. Το 1/4 θα διατεθεί για διάφορες μορφές μαγειρέματος. Το 1/4 θα διατεθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο Θέρμου.

Το όργωμα και το φρεζάρισμα θα τα κάνει αμειβόμενος εργάτης από το χωριό ή από διπλανό χωριό. Το φύτεμα θα γίνει κοντά στο Πάσχα με την εθελοντική προσφορά κατοίκων και φίλων του χωριού. Το πότισμα και η φροντίδα θα είναι μετά τον Μάιο.

Η πιθανότερη ημερομηνία για να γίνει η Β΄ Γιορτή Πατάτας είναι το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020.

Επειδή η Γιορτή δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, τα όποια οφέλη από την πώληση της πατάτας και τα βοηθήματα των φίλων που θα προκύψουν, θα διατεθούν για καλό σκοπό. Θα γίνει ισολογισμός από Επιτροπή που θ’ απαρτίζουν δύο (2) εκπρόσωποι των Συλλόγων, ένας (1) της Εκκλησίας – Σχολείου και ένας (1) της Κοινότητας. Το πλεόνασμα θα διατεθεί ισόποσα σε Εκκλησία και Σχολείο και Αρχοντικό Νικολόπουλου.


Τηλέφωνα στα οποία μπορείτε ν’ απευθυνθείτε για τις προσφορές σας και για την συμμετοχή στην καλλιέργεια πατάτας:

Κωνσταντίνος Τάτσης (Εκκλησία – Σχολείο) 6979 407517
Αθανάσιος Αναγνώστου (Πρόεδρος της Κοινότητας) 6978 258421
Αριστόβουλος Παπαηλίας (Πρόεδρος Συλλόγου “Οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες”) 6973 360238
Αναστάσιος Σαλμάς (Πρόεδρος Συλλόγου “Το Παγγυράκι”) 6974 311704

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: