Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μπαμπάδες παρόντες στο τοκετό του μωρού τους

Κοινοποίηση

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι μπαμπάδες είναι παρόντες στη γέννηση του παιδιού τους, ωστόσο σπάνια τους παρέχεται η κατάλληλη προετοιμασία, καθοδήγηση ή υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο. Πως θα μπορούσαμε να εξοπλίσουμε τους μελλοντικούς πατέρες με τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να παρέχουν υποστήριξη με θετικό αντίκτυπο στον εαυτό τους, την σύντροφό τους και το μωρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και μετά;

Η συνεχής περιγεννητική υποστήριξη από συνοδό επιλογής της γυναίκας, συνδέεται με την καλύτερη υγεία τόσο για μωρά όσο και για τους γονείς, με μειωμένους μητρικούς θανάτους, λιγότερη ενδοοικογενειακή βία, λιγότερες διακοπές σχέσεων και γενικά πιο ευτυχισμένες και πιο ανθεκτικές οικογένειες.

Η καλλιέργεια ομαδικότητας και η ενδυνάμωση της σχέσης των ζευγαριών στην περιγεννητική περίοδο ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ευρύτερη κοινότητα.

Είναι σημαντικό για τους μπαμπάδες να έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές και συναισθηματικές στρατηγικές υποστήριξης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προετοιμαστούν να καλωσορίσουν το νεογέννητο μωρό τους στον κόσμο.

Αν πραγματικά θέλουμε οι γυναίκες να λαμβάνουν τη βέλτιστη ποιότητα φροντίδας όσο αφορά στην αναπαραγωγική υγεία, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τους μπαμπάδες στη μετάβαση τους στην πατρότητα και να εκπαιδεύσουμε τους άντρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους ως συνεργάτες, για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας.

Πολλοί, ειδικά όσοι γίνονται πατέρες για πρώτη φορά, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να βιώσουν τη γέννηση του παιδιού τους.

Γνωρίζουν ότι πρέπει να παρέχουν κάποια βοήθεια, αλλά δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη. Ως εκ τούτου μπορεί να βιώνουν αβεβαιότητα, αποκλεισμό, φόβο και απογοήτευση. Πολύ συχνά υπάρχουν επίσης συναισθήματα αδυναμίας, αχρηστίας και άγχους το οποία περιορίζονται σε περιπτώσεις που οι πατέρες συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη της συντρόφου και του μωρού τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της πρώτης γονικής φροντίδας.

Οι μαίες και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι περιγεννητικής φροντίδας μπορούν να ενσωματώσουν απλές και εύκολες μεθόδους στην επικοινωνία τους με τους γονείς , με σκοπό να συμβάλουν στη βελτίωση της εμπλοκής των αντρών σε όλη τη διαδικασία της γέννησης, από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό και από εκεί στην σταθεροποίηση ενός επιτυχημένου θηλασμού. Υποστηρικτικός σύντροφος πολλές φορές σημαίνει λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις, λιγότερη μαιευτική βία, λιγότερες πρόωρες αφίξεις στο νοσοκομείο, καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία του θηλασμού και λιγότερες ρήξεις σχέσεων γύρω από τη γέννηση.

Αξίζει τον κόπο, αρκεί να εμπνεύσουμε τους μπαμπάδες!

Πηγή: birthingdads

Κωνσταντίνα Νούσια
Αρθρογράφος υγείας


Κέντρο Μητρότητας Αγρινίου
Αντωνοπούλου 11, Αγρίνιο
6947788150

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: