Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: «Επίδομα αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους πολίτες»

Κοινοποίηση

Ποιοι οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος

Επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, «στοχευμένα σε ευάλωτους πολίτες» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως είπε, πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθούν ενισχύσεις στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων, με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι με δυο παιδιά αντί για 140 ευρώ να λάβει 350 ευρώ, 200 ευρώ θα δοθούν σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ και από 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η αύξηση θα είναι 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν τον Δεκέμβριο.

«Η καλή πορεία της οικονομίας, μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει».

Οικονομία – Φορολογία: «Σήμερα έχουμε ως κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα. Κάποιος που φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος και με την φοροδιαφυγή και με την είσπραξη επιδομάτων. Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη χρήση της τεχνολογίας. Θεωρώ λάθος τον flat tax, πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Κάποιος που κερδίζει περισσότερα χρήματα να επιβαρύνεται από μεγαλύτερο φόρο αλλά πάντα λογικό φόρο.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι δεν είναι και τόσο δραστική η παρέμβαση που κάνουμε. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Όλοι μας γνωρίζουμε την πραγματικότητα, αλλά δεν θεωρώ και πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες».

Για τα πρόστιμα στην αγορά: «Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται».

Για μεταρρυθμίσεις: Σε ό,τι αφορά το “ψηφιακό συμβόλαιο” και τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές» και «είμαστε σε καλό δρόμο να λυθούν οι παρεξηγήσεις».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι εντολή μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θέλω να υλοποιήσω με μεγάλη ταχύτητα. Το 41% καθόρισε τους εκλογικούς συσχετισμούς αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο στόχο. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι σημαντικότατη, θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, σημαντικό να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους ανάλογα με την απόδοσή τους», σημείωσε.

Για την υγεία: «Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μεγάλη πρόκληση και μας ενδιαφέρει να έχουμε ενιαία στοιχεία. Όταν συζητάμε πως θα στηρίξουμε τους γιατρούς του ΕΣΥ και να εξοικονομήσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία, πρέπει να μην κάνουμε σπατάλες. Σημαντική παρέμβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θυμάστε την παρέμβαση στο ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα με το ΕΚΑΒ. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τα εγκεφαλικά είναι σημαντική μεταρρύθμιση», απάντησε, μεταξύ άλλων, μετά από σχετική ερώτηση.

Αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας, αλλά και στο γεγονός ότι κορυφαίοι γιατροί επιστρέφουν από το εξωτερικό. «Είμαστε καλύτερα από εκεί που ήμασταν. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε αλλά θα φτάσουμε ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες», είπε για το ύψος των μισθών.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: