Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Σκρέκας: Μέση ενίσχυση 56,6 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος το Μάιο

Κοινοποίηση

Στους αγρότες απορροφάται έως και το 92% της αύξησης

Στα 56,6 ευρώ θα διαμορφωθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια για το Μάιο και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, την Παρασκευή 6 Μαΐου. Η επιδότηση για το Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία. «Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά:

  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
  • Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης. 

Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και το Μάιο και θ’ ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Για τον Ιούνιο το ύψος της επιδότησης θ’ ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου. 

Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια δραστική θεσμική παρέμβαση εφαρμόζοντας νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους κι έτσι αποσυνδέονται από την οριακή τιμή συστήματος που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. «Έτσι ανακτούμε το σύνολο υπερεσόδων και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Υπογράμμισε δε ότι για όλο το διάστημα που θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Με τα νέα μέτρα από 1η Ιουλίου και μετά απορροφάται:

  • Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, περίπου 500.000 νοικοκυριά, το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια απορροφάται έως το 85% της αύξησης
  • Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορροφάται έως και το 82% της αύξησης
  • Στους αγρότες απορροφάται έως και το 92% της αύξησης

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: