Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

ΛΑ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: “Όχι στο φράγμα της Μεσοχώρας, όχι στην εκτροπή του Αχελώου”

Κοινοποίηση

Ανακοίνωση κατά του φράγματος της Μεσοχώρας και κατά του “εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου” εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει ξεπεράσει σε ψέματα κάθε προηγούμενη, δια του υπουργού της κου Σπίρτζη έχει (ξανα)υποσχεθεί στη Θεσσαλία εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο”. Η ΛΑ.Ε. μάλιστα καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μεσοχώρα την Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 11:00’ το πρωί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.:

“Έχουν περάσει 34 χρόνια απ’ τη δημαγωγική φωτοβολίδα του Α. Παπανδρέου (Κιλελέρ 1983), για εκτροπή του Αχελώου. Από τότε οι εκάστοτε κυβερνώντες εμφανίζουν την εκτροπή ως απαραίτητη και πως αυτή σκοντάφτει στη διαμάχη Αιτωλοακαρνάνων και Θεσσαλών και σε κάποιους περίεργους οικολογίζοντες!

Σημειωτέον ότι και οι κυβερνώντες που προηγήθηκαν ασύστολοι σε λαϊκισμό και ψηφοθηρία, αφού αποξήραναν τη λίμνη Κάρλα στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου(Καραμανλής 1962), ασυνείδητα και ελαφρά τη καρδία, είχαν αρχίσει κι αυτοί δειλά-δειλά να υπόσχονται στους Θεσσαλούς πολίτες την εκτροπή του Αχελώου, για τις αρδευτικές τους ανάγκες.

Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣΤΕ ενάντια στην κατασκευή του έργου, οι εκάστοτε κυβερνώντες περιφρονώντας τη δικαιοσύνη, την νομιμότητα, την επιστήμη, εξυπηρετούν προκλητικά διαπλεκόμενα συμφέροντα, προωθώντας το εγκληματικό αυτό έργο.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει ξεπεράσει σε ψέματα κάθε προηγούμενη, ενώ δια του υπουργού της κου Σπίρτζη έχει (ξανα)υποσχεθεί στη Θεσσαλία εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο, προς το παρόν ισχυρίζεται ότι θέλει να ολοκληρώσει μόνο το φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων και να λειτουργήσει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και ότι η εκτροπή δεν θα προχωρήσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά είχε θέση ενάντια στο έργο του φράγματος και της εκτροπής, κάτι που ξαφνικά «λησμόνησε»!

Είναι γνωστό σε όλους ότι δίπλα στο φράγμα της Μεσοχώρας υπάρχει σήραγγα, που έχει διανοιχθεί για να κατευθυνθούν τα νερά προς τη Θεσσαλία. Είναι ολοφάνερο συνεπώς ότι το συγκεκριμένο φράγμα είναι ο «Δούρειος ίππος» της εκτροπής, για να εξυπηρετηθούν ως συνήθως πολιτικοεργολαβικά συμφέροντα.

Επισημαίνουμε, ακόμα, ότι η αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας είναι ελάχιστη σε σχέση με το κόστος του όλου εγχειρήματος κι ακόμα στην περίπτωση που υλοποιηθεί με δαπάνη του Ελληνικού λαού, είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, θα το χαρίσουν σε ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται την ενέργεια και τα νερά της χώρας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΕΕ δεν έχει χρηματοδοτήσει το έργο!

Είναι προφανές ότι η ζημιά στον υπόλοιπο ρου του Αχελώου θα είναι ανεπανόρθωτη, καθώς η ποσότητα των νερών θα λιγοστέψει, με σοβαρές συνέπειες για τα φράγματα που υπάρχουν νοτιότερα, για την άρδευση της Αιτωλ/νίας, αλλά και για την περιοχή του Δέλτα του Αχελώου(Νεοχώρι, Κατοχή), αφού η επιρροή της θάλασσας, σε συνάρτηση με τη μείωση των ποσοτήτων των νερών του ποταμού, θα καταστήσει άγονο πολύ μεγάλο τμήμα της.

Η επιχειρούμενη εκτροπή του Αχελώου, με πρόσχημα την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, αποτελεί έγκλημα ενάντια στις επόμενες γενιές, ενάντια στη φύση, ενάντια στο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί εκατομμύρια χρόνια!

Η Νομαρχιακή επιτροπή ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Αιτωλ/νίας καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προσπάθεια ολοκλήρωσης του φράγματος της Μεσοχώρας και τη συγκαλυμμένη αλλά προαποφασισμένη εκτροπή του Αχελώου, αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις που κυβέρνησαν και υποκριτικά, που άλλα έλεγαν και λένε στη Θεσσαλία και άλλα στην Αιτωλοκαρνανία! Η αλήθεια δε μπορεί να αλλάζει κουστούμι κατά τόπους!

Είναι αυτονόητο ότι τα ίδια θα υποστηρίζαμε κι αν είμασταν Θεσσαλοί, ή Μακεδόνες ή Ηπειρώτες ή Πελοποννήσιοι κτλ..

Καλούμε όλους τους συμπολίτες Αιτωλοακαρνάνες να εναντιωθούν στο φράγμα της Μεσοχώρας και στην εκτροπή του Αχελώου και όσοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν και να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μεσοχώρα την Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 11:00’ το πρωί!”

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: