Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κρίση πανικού: Ένας εχθρός για τον άνθρωπο

Κοινοποίηση

Ζούμε σε μια εποχή, όπου οι εξελίξεις «τρέχουν», και πιθανόν όχι προς το καλύτερο.Η ψεύτικη και «φτιαχτή» οικονομική κρίση που ζούμε, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον και συμβάλλει στη δημιουργία υπερβολικού άγχους. Αυτό σε συνδυασμό με τα προσωπικά προβλήματα του καθενός κι η ανασφάλεια που ίσως, νιώθει, οδηγούν καταρχήν στον άγχος κι έπειτα σε μια κρίση πανικού, όπου το άτομο φοβάται. Κι ο φόβος είναι η αρχή του «κακού», που οδηγεί σε μια κρίση πανικού.

Τι είναι η κρίση πανικού; Η ονομασία της, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, ενώ στα αγγλικά η ονομασία είναι panic attach. H λέξη πανικός προέρχεται από τον θεό Πάνα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Πάνας (αρχ. Παν) ήταν μια αρχαία ελληνική, ιδεατή, ανθρωπόμορφη και δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι και ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής.

Συνδυάζοντας τον ανθρώπινο και ζωικό παράγοντα, ο Πάνας απεικονιζόταν έχοντας κάτω άκρα ζώου, «Θεός τραγοπόδαρος», πλέον, ως προστάτης των κτηνοτρόφων, κυνηγών αλλά και των αλιέων με μόνιμη διαμονή του σε χώρους της φύσης (όρη, δάση, σπήλαια, κοιλάδες, ρεματιές κλπ). Η λατρεία του έλαβε μέγιστη ανάπτυξη παράλληλα με εκείνη του Δία και των άλλων Ολύμπιων Θεών σε όλο τον ελλαδικό χώρο και πέραν αυτού.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες τον θεό Πάνα τρόμαζαν κι άρχιζαν να τρέχουν. Αυτήν την ενέργεια την ονόμασαν πανικό και με το ίδιο νόημα διασώζεται μέχρι σήμερα.

Η κρίση πανικού έχει ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία είναι τόσο έντονα, όπου το άτομο που πανικοβάλλεται νομίζει πως είτε θα πεθαίνει είτε θα τρελαθεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για σωματοποίηση του άγχους. Πρώτα το άτομο σκέφεται κάτι αρνητικό, κάνει μια φοβική ή αγχογόνα σκέψη κι έπειτα το σώμα «αντιδρά».

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής:

Ψυχολογικά Συμπτώματα
-Φόβος για την υγεία και την πιθανή απώλεια της ζωής.
-Αδυναμία συγκέντρωσης.
-Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
-Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια.
-Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου.
-Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
-Υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.

Σωματικά Συμπτώματα
-Δύσπνοια – αίσθηση πνιγμού (το άτομο νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας).
-Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών.
-Τάση λιποθυμίας.
-Ζάλη και τρέμουλο.
-Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
-Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί.
-Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
-Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
-Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς εμετό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αρκούν τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα για να συμπεράνουμε ότι το άτομο έχει εκδηλώσει κρίση πανικού.

Παρότι τα συμπώματα είναι ανυπόφορα για τον πάσχοντα δεν πρέπει να τρομάζετε. Ο φόβος και το άγχος είναι τα αίτια, ώστε να εκδηλωθεί ξανά μια κρίση πανικού. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σύντομα, τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού, η οποία είτε «χρειάζεται» ψυχοθεραπεία με ειδικό ψυχικής υγείας είτε φαρμακευτική αγωγή, καθώς η διαταραχή πανικού συνοδεύεται κι από κατάθλιψη, η οποία είναι σοβαρή ψυχική νόσος. Γι’ αυτό να φροντίζετε τον εαυτό σας, καθώς «Νους υγιής εν σώματι υγιή».

ΚΕΙΜΕΝΟ: Δήμητρα Μπόκα με πληροφορίες από wikipedia.gr και onmed.gr.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: