Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Θηλασμός και δωρεά αίματος: Μπορεί η θηλάζουσα μητέρα να δωρίσει αίμα;

Κοινοποίηση

Μπορεί μία θηλάζουσα μητέρα να προσφέρει αίμα;

Φυσικά, οι θηλάζουσες μπορούν να δώσουν αίμα. Δεν είναι επικίνδυνο αν δώσουν αίμα, ούτε θα κάνουν κακό στο μωρό που θηλάζουν προσφέροντας αίμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, μία μητέρα η οποία αποδεδειγμένα δεν έχει αναιμία ή άλλα ιατρικά προβλήματα επιτρέπεται να προσφέρει αίμα, και εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 6 εβδομάδες από τον τοκετό της. Επίσης, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, η θηλάζουσα μητέρα για να χαρίσει αίμα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 9 μήνες και έως ότου το μωρό της λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του από τις στερεές τροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος τοκετού (καισαρική τομή, κολπικός τοκετός) δεν επηρεάζει το διάστημα δωρεάς αίματος από θηλάζουσα μητέρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν φορείς/δομές που είτε επιτρέπουν τη δωρεά αίματος 6 μήνες μετά τον τοκετό ,είτε απαγορεύουν η θηλάζουσα μητέρα να δωρίσει αίμα.

Σε κάθε περίπτωση η δωρεά αίματος από μία θηλάζουσα μητέρα επιτρέπεται, και είναι ένας ασφαλής και πλήρης τρόπος προκειμένου να συμβάλλει και εκείνη στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Συγκεκριμένα, μέσω της δωρεάς αίματος από θηλάζουσα μητέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης αρκεί η διαδικασία να πραγματοποιείται με αποστειρωμένη τεχνική, όπως επιβάλλεται ούτως ή άλλως να τηρείται σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που είναι δωρητές αίματος.

Όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες ανθρώπων, που πληρούν τις προυποθέσεις για την δωρεά αίματος, έτσι και οι θηλάζουσες μητέρες που πληρούν εξίσου αυτές τις προυποθέσεις, τόσο πριν όσο και μετά την δωρεά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως φράουλες, καρπούζι, αποξηραμένα βερίκοκα και σταφίδες σε συνδυασμό με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου όπως ακτινίδια, πεπόνι, ανανάς, μούρα, χυμός ντομάτας, καθώς και κρύα ή ζεστά δημητριακά σε συνδυασμό με γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διότι το πάρα πολύ λίπος στο αίμα καθιστά αδύνατη την σωστή εξέταση του αίματος για μολυσματικές ασθένειες. Τέλος θα πρέπει να πίνουν άφθονο νερό ή 100% χυμό φρούτων, τόσο πριν όσο και μετά την δωρεά αίματος , και όχι τσάι διότι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου,

Η αιμοδοσία ενός ατόμου μπορεί να σώσει έως και 3 ζωές. Όλοι και όλες μας, θηλάζουσες και μη, που ακολουθούμε τις προαπαιτούμενες προυποθέσεις και χρονικά όρια, επιβάλλεται να δίνουμε αίμα. Οι ανάγκες δυστυχώς είναι τεράστιες και στην θέση των συνανθρώπων μας που χρήζουν μετάγγισης τώρα μπορεί να βρεθούμε εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας ή άλλα οικεία μας πρόσωπα.

Δημοπούλου Παρασκευή
Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc στη Δημόσια Υγεία
Φοιτήτρια Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: