Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς αφού νοσήσουν

Κοινοποίηση

Τι είπε ο Τσιόδρας

Για τις επιπλοκές σε οργανισμούς ασθενών με κορωνοϊό μετά την νοσηλεία τους και τα ποσοστά θνησιμότητας από αναπνευστική ανεπάρκεια, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος σε ερώτηση για το αν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές ασθενείς του κορωνοϊού και την πιθανότητα βλαβών μετά την νόσηση, απάντησε πως ο κορωνοϊός είναι μία νόσος που «όσο πιο σοβαρά την περνά κανείς, αφήνει τα υπολείμματά της και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση». Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρχουν περιπτώσεις επιπλοκών που αφορούν νοητική δυσλειτουργία, «ιδιαίτερα σε αυτούς που μπορεί να έχουν εμφανίσει και νευρολογικές επιπλοκές» ή θρομβώσεις «οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με την κατάκλιση στο νοσοκομεία και είναι όλο και περισσότερο μια σημαντική επιπλοκή της νόσου» και οι οποίες φτάνουν σε ποσοστό στο 30% στους ασθενείς.

«Γύρω στο 30% των ασθενών εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και ήδη τους θεραπεύουμε με προληπτική χορήγηση αντιπηκτικών και θεραπευτική χορήγηση αντιπηκτικών, αν αυτό χρειαστεί ή παρατηρηθεί θρόμβωση στα νοσοκομεία μας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί κι άλλες επιπλοκές όπως μια υπολειπόμενη αναπνευστική δυσλειτουργία ή καρδιακές επιπλοκές, νεφρολογικές επιπλοκές και άλλες συστηματικές επιπλοκές.

Το παράδειγμα Τσιόδρα για τα ποσοστά θνησιμότητας από αναπνευστική ανεπάρκεια
Όσον αφορά τις περιπτώσεις με αναπνευστική ανεπάρκεια, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μία μελέτη στις ΗΠΑ όπου μόνο στη Νέα Υόρκη απεβίωσε το 88% των ασθενών! Σε αυτό ωστόσο, έπαιξε ρόλο η υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας, καθώς η εκτίμηση είναι πως το ποσοστό θα έπρεπε να μην ξεπερνά το 50%.

«Δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 5.000 ασθενείς, που ήταν κάπου 300 και παραπάνω σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Νέα Υόρκη και το 88% πέθανε. Πόσοι ασθενείς πεθαίνουν από αυτούς που μπαίνουν στη μονάδα με αναπνευστική ανεπάρκεια; Γύρω στο 40% με 50%, άρα από πού προέκυψε αυτό το 88%; Όταν υπερφορτώνεται ένα σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αποδώσει και εξετάζεται πάρα πολύ στενά το τι οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτούς τους ανθρώπους. Αν είναι βιολογικός ο λόγος, αν έχει να κάνει με την ανοσία και το πώς συμπεριφέρεται ο ιός ή από την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: