Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Καταγραφή όρνιων από τον Φορέα Διαχείρισης (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Στα Ακαρνανικά όρη ένα από τα μεγαλύτερα νεκροφάγα αρπακτικά

Στα Ακαρνανικά όρη, στον βιότοπο του Αρακύνθου και των Στενών της Κλεισούρας βρίσκει καταφύγιο διαβίωσης ένα από τα μεγαλύτερα νεκροφάγα αρπακτικά, το όρνιο (Gyps fulvus). Το όρνιο χαρακτηρίζεται ως είδος αυστηρής προστασίας και θεωρείται παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση αφού οι πληθυσμοί του έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η αποικία των Ακαρνανικών μαζί με την αποικία του Αρακύνθου αποτελούν τον ζωτικό τους χώρο και είναι σήμερα οι μόνες βιώσιμες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων ως αρμόδιος για την διατήρηση, την προστασία των ενδιαιτημάτων και την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής παρακολουθεί και καταγράφει τον πληθυσμό του είδους με επισκέψεις πεδίου, παρατηρώντας την σύνθεση του πληθυσμού, την ετήσια διακύμανση και την βιολογία της αναπαραγωγικής του δραστηριότητας.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα, με τους επόπτες φύλαξης και τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ταυτόχρονη καταγραφή του πληθυσμού των ορνέων σε συγκεκριμένες θέσεις παρατήρησης και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ορνιθοπαρατήρησης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια εποπτικών μέσων (τηλεσκόπια, κιάλια κ.α.) σε θέσεις όπου η επιβίωση των όρνιων εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη απότομων κλίσεων, κάθετων γκρεμνών, βραχώδη πλαγιών όπου αποτελούν οικολογικό σύνδεσμο για κούρνιασμα και φώλιασμα του είδους.

Ο πληθυσμός χαρακτηρίζεται διπλός. Από τη μία τα ιθαγενή πουλιά που φωλιάζουν και από την άλλη τα διαχειμάζοντα άτομα που έρχονται τον Οκτώβρη από τις Βαλκανικές χώρες. Οι ορνιθοπαρατηρήσεις του Φορέα θα συνεχιστούν, για να μελετηθεί ορθά ο τρόπος με τον οποίο θα είναι βιώσιμη η αποικία και αφετέρου να καταστεί δυνατή η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

“Οι γύπες, τα όρνια χρειάζονται την βοήθεια όλων μας” σημειώνει ο Φορέας.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: