Καιρός – Μαρουσάκης: «Ισχυρή κακοκαιρία με ανέμους 10 μποφόρ, φόβοι για μεσογειακό κυκλώνα»

Η εβδομάδα θα κυλήσει με «διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας»

Με άστατο καιρό ξεκινά η νέα εβδομάδα, την ώρα που πολλές περιοχές μετρούν τις πληγές τους, καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» προκάλεσε προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια, το Πήλιο και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί αναμένεται να εκδηλωθούν την Δευτέρα (11/10) και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί πως «έρχεται κακοκαιρία που ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, η εβδομάδα θα κυλήσει με «διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας», ενώ τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το βράδυ της Τετάρτης (13/10) και μετά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν απ’ τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα, θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου και θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια, πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο κ. Μαρουσάκης προβλέπει ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ.

Σε κάθε περίπτωση, ο μετεωρολόγος προειδοποιεί πως είναι δεδομένο ότι έρχεται μία ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία και σε πολλές περιοχές θα δώσει μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα. «Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση στα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει και τονίζει πως οι πολίτες πρέπει να είναι διαρκώς ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Πηγή: reader

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος