Παρουσιάστηκε ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας στο Αγρίνιο

Ο Μηχανισμός θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους δυνητικούς επενδυτές

Ο ρόλος του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν στο Αγρίνιο η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ο Μηχανισμός, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2022. Ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένας νέος, πρωτοποριακός θεσμός, που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας, που χρηματοδοτείται απ’ το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Ουσιαστικά θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους δυνητικούς επενδυτές, δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καινοτόμα «υλικά». Παράλληλα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν στη διάθεσή τους μία πλήρη βάση γνώσεων και υποστήριξης. Επίσης θα παρακολουθεί στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα συντονίζει δράσεις και θα διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, ενώ Κέντρα υπάρχουν ήδη σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Πάτρα: Αθηνών & Σαρανταπόρου 1-3, Αγρίνιο: Μπουκογιάννη 4, Πύργος: Μητροπολίτου Αντωνίου 49).

«Σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα δέχεται απανωτά πλήγματα. Μετά την οικονομική κρίση, η πανδημία. Και εν μέσω πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Ωστόσο, ειδικά σε εποχές κρίσεων, γίνονται ακόμα πιο πολύτιμα τα εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Με βάση τα στοιχεία που θα αναλύσουν στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι μας η Δυτική Ελλάδα διαθέτει μια δυναμική βιομηχανία τροφίμων, κάτι που συναρτάται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα και την ποιοτική παραγωγή. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, το 81% όμως το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου δεν πραγματοποίησε πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μας δείχνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι διστακτικός να κάνει το επόμενο βήμα και να βγει στις αγορές του εξωτερικού. Ερχόμαστε λοιπόν, με σύγχρονα εργαλεία να κάνουμε τα βήματα ευκολότερα και τους επιχειρηματίες πιο τολμηρούς. Σήμερα λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του επιχειρηματικού και παραγωγικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της περιοχής και ιδιαίτερα, τις μικρομεσαίες. Οι ανάγκες καταγράφηκαν μέσα από έρευνα συγκυρίας που διενεργήθηκε σε επιχειρήσεις της περιοχής. Η απάντησή μας στις νέες προκλήσεις είναι ο Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. Μία νέα και καινοτόμο δράση για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική οικονομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η Αναπληρώτρια – Υπεύθυνη του έργου Αναστασία Ζαχαράκη τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε ξεκινήσει την υποστήριξη σε πάνω από 100 επιχειρήσεις εκ των οποίων 57 από την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αφορούν: Επιχειρηματικό σχεδιασμό 45 (Αιτ/νια 19), Θέματα Marketing ή/και έρευνας αγοράς 60 (Αιτ/νια 25), Αναδιοργάνωση ή/και κοστολόγηση 6 (Αιτ/νια 3), Υποστήριξη δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργασιών 6 (Αιτ/νια 2), Αναζήτηση χρηματοδότησης μεγάλο ενδιαφέρον εν αναμονή δράσεων κρατικών ενισχύσεων. Ο Μηχανισμός εστιάζει στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στοχεύοντας στα εξής: όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αναζητήσουν συμβουλευτική υποστήριξη, να βοηθήσει μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά, διαρκή παρακολούθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσαρμογή των υπηρεσιών στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο ΜΣΕ προσβλέπει στη συνεργασία με τους Επαγγελματικούς Φορείς και τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Από πλευράς του, ο Manager ICAP Advisory Νίκος Ταβουλάρης αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο των μελετών και ερευνών του ΜΣΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Το ΑΕΠ της Περιφέρειας εκτιμάται ότι αυξήθηκε σημαντικά το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2022.
  • Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
  • H πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει κύκλο εργασιών έως €100 χιλ.
  • Θετικό γεγονός ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη το προηγούμενο έτος.
  • Μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που πραγματοποιεί εξαγωγές και επενδύσεις.
  • Παρατηρείται δυσκολία σύναψης νέων τραπεζικών δανείων.
  • Οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα προϊόντα τους έχουν καλύτερη ποιότητα έναντι του ανταγωνισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Πιστιόλας, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. Παρευρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών & Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, όπως επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων, ενώ ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μηχανισμό μπορείτε να βρείτε στο: www.pde-mse.gr/

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος