Η Ασφάλεια Αγρινίου εξιχνίασε 225 περιπτώσεις απατών – Είχαν αποκομίσει όφελος πάνω από 1,18 εκ. ευρώ

225 περιπτώσεις τηλεφωνικών – ηλεκτρονικών απατών έχει εξιχνιάσει η Ασφάλεια Αγρινίου – Το «έπαιζαν» αγοραστές και λογιστές

Συνολικά 225 περιπτώσεις τηλεφωνικών – ηλεκτρονικών απατών σε βάρος πολιτών εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου, με το παράνομο περιουσιακό όφελος των κατηγορουμένων να ξεπερνάει το 1.180.000 ευρώ. Μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., εξιχνιάστηκαν 30 επιπλώον απάτες, από τις οποίες οι 20 διαπράχθηκαν με το πρόσχημα του «ενδιαφερόμενου αγοραστή» και οι 10 με το πρόσχημα του «λογιστή», σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον απ’ τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και το Μάρτιο του 2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών σε βάρος πολιτών.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση δρούσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά 96 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ. Τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, που είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά 99 περιπτώσεις απατών που είχαν διαπραχθεί πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται περίπου στις 440.000 ευρώ. Τα μέλη της, προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος (εποχιακό δώρο, επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες ζητούσαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Έτσι αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να κλέβουν χρήματα.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων από τις 225 απάτες ξεπερνά το 1.180.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου θα υποβληθεί στην Ανακρίτρια Αγρινίου.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος