Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ερώτηση της Σταρακά για το θέμα της μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ

Διευκρινίσεις για το νέο μοντέλο ζητά η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Κοινοποίηση

Την άμεση διαλεύκανση των προθέσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΔΕΥΑ, σχετικά με το τελικό σχέδιο οργανωτικής και γεωγραφικής διάρθρωσης του νέου μοντέλου, επισημαίνει σε ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά. Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης και Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «ο Υπουργός ήταν που εξήγγειλε τη “μεταρρύθμιση” των φορέων παροχής πόσιμου νερού εκτός Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει προβληματική την οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ. Αναγνωρίσατε ότι είναι σχεδόν αδύνατη η είσπραξη των οφειλών. Εκτιμήσατε, δε το ύψος είσπραξής στο 50%-60% τα επόμενα πέντε χρόνια, υπολογίζοντας έτσι κενό στον προϋπολογισμό των ΔΕΥΑ περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ».

Ως προς το νέο μοντέλο των επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, επισημαίνεται: «είχατε κάνει λόγο για ένα νέο μικτό σχήμα στην διοίκηση. Σε αυτή θα μετέχει κατά πλειοψηφία η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα προτείνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ως μειοψηφία το κράτος και τέλος εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας. Ως απάντηση της ανωτέρω τοποθέτησης σε έκτακτη γενική της συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου 2023, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «νομικά έωλες» και ανεφάρμοστες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία δυσλειτουργικών, συγκεντρωτικών και απρόσωπων Οργανισμών, κατά παράβαση της αρχής της επικουρικότητας και του ενωσιακού δικαίου. Παράλληλα στην ίδια απόφαση, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ανέδειξε το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΔΕΥΑ, ζητώντας παράλληλα εξαντλητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τέλος, κατά τη συζήτηση της υπ.αριθμ. 609/22-01-2024 επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Ιανουαρίου 2024 (ΠΗ’ Συνεδρίαση) δηλώσατε ότι εξετάζεται η ένταξη των ΔΕΥΑ στις ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018 και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Απόλλων» που σημαίνει μία ενεργειακή κοινότητα ανά περιφέρεια, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κράτος θα καλύψει το 50% των χρεών των ΔΕΥΑ».

Η κυρία Σταρακά απευθύνει ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας διευκρινίσεις τόσο για το τελικό μοντέλο λειτουργίας όσο και για τα ποσά που οφείλονται προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΔΕΥΑ, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τελευταίες. Παράλληλα ζητάει ενημέρωση σχετικά με την εξασφάλιση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, για ζητήματα υποστελέχωσης σε αυτές και τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν αποδώσει η λειτουργία του νέου μοντέλου.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: