Έργα ύψους 21,4 εκ. ευρώ στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών – Αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, διασώζει τον υδροβιότοπο και συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής

Την ένταξη των έργων προστασίας και αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος των Λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στο Μεσολόγγι.

Τα έργα, συνολικού ύψους 21,4 εκ. ευρώ, στοχεύουν στην προστασία της αλιείας, της ιχθυοκαλλιέργειας και του πρωτογενή τομέα. Με την υλοποίησή του, μάλιστα, θα δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, θ’ αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, θα εξορθολογιστεί η διαχείριση των φυσικών πόρων και θ’ αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα,  που αφορά έναν απ’ τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας, ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ»,  τ’ οποίο θ’ αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως σημείωσε, θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού.

Υπογράμμισε, ότι «η περιοχή έχει προικισθεί με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τα πλούσια υδάτινα αποθέματα και η  ορθή διαχείριση του πλούτου αυτού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και εθνικό μας χρέος, αφού στα επόμενα χρόνια- και λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι υδάτινοι πόροι θα αποτελούν ένα εθνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι υδάτινοι πόροι μέσω της σωστής εκμετάλλευσης, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσιο πλούτο στον τόπο μας,  μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες».

«Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά,  αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνω τα πάντα, ώστε να υπηρετήσω αυτό το χρέος προς τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος