Επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για φωτοβολταϊκά στη στέγη

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Από μέρα σε μέρα αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε στέγες. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένει την αναγκαία γνωμοδότηση του οδηγού εφαρμογής της δράσης από την αρμόδια υπηρεσία κρατικών ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου ν’ αναρτηθεί το κείμενο των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής, αλλά και ν’ ανάψει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.

Το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για τη διεκδίκηση της επιδότησης από το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» δείχνει να είναι ζωηρό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην ειδική πύλη του ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποβληθεί από τότε που έγινε προδημοσίευση του οδηγού 1.300 αιτήσεις για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου. Στα συγκεκριμένα αιτήματα εκτός από φωτοβολταϊκά περιλαμβάνονται και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκ. ευρώ και η επιδότηση φτάνει έως 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για αυτά, ενώ προβλέπεται ειδικόbonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Η προϋπόθεση

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8 kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια και Δαπάνες:

  • Φωτοβολταϊκά πλαισίων, αντιστροφέα, πίνακες, καλώδια κτλ
  • Συστήματος βάσεων
  • Μετρητή
  • Συστήματος αποθήκευσης
  • Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος και εργασίες εγκατάστασης

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος