Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται διπλό ποσό έως και 1.600 ευρώ

Με διευρυμένα κριτήρια και αυξημένα ποσά φέτος το επίδομα θέρμανσης

Με διευρυμένα κριτήρια και αυξημένα ποσά «έρχεται» φέτος το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους. Με στόχο να δώσει κίνητρα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσαν ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα δίνεται διπλό επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα αγγίζει έως και τα 1.600 ευρώ. Σύμφωνα με το iefimerida, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θ’ ανοίξει το Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται διπλό

Φέτος, το «ταβάνι» του επιδόματος θέρμανσης αυξήθηκε κατά 50 ευρώ και πλέον είναι στα 800 ευρώ. Ένα σημαντικό κομμάτι, ωστόσο, είναι οι αλλαγές που αναμένεται να «κλειδώσουν» με την υπουργική απόφαση για τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μην «κοπούν» από το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν αύξηση σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για έγγαμο και 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί. Στόχος είναι να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης του εισοδήματος.

Ποια νοικοκυριά δικαιούνται, ωστόσο, διπλό επίδομα θέρμανσης; Πρόκειται για τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 για άγαμο, 20.000 για έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Η υπουργική απόφαση

Η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα διευκρινίζει ότι δικαιούχοι είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια . Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
  • Για νέους δικαιούχους, οι οποίοι πέρυσι χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και φέτος θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και για το ζευγάρι τα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 20.000 και 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ. Το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ για τους άγαμους και παραμένει στα 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται σε 800 από 750 ευρώ. Διπλό επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι αλλά και όσοι από τους παλαιούς δικαιούχους «γυρίσουν» την κατανάλωση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ή άλλο επιδοτούμενο καύσιμο. Το επίδομα προσδιορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία ( ανάλογα με τις βαθμοημέρες , ένα σύστημα προσδιορισμού των κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα) προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος