Ενημέρωση εκπαιδευτικών για τους υγροτόπους στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου

Ενημερωτική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση των δράσεων της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου, καθώς και των ευκαιριών για τη συμμετοχή των σχολείων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Γιάννης Σελιμάς ανέφερε τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και αφορούσαν στους υγροτόπους αρμοδιότητας της Μονάδας. Αναφέρθηκε σε προγράμματα προστασίας ειδών όπως οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και οι Αργυροπελεκάνοι, καθώς και στις προσπάθειες για καθαρισμό περιοχών από απορρίμματα. Επίσης παρουσίασε τη νέα δομή διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, που πλέον έχει περάσει στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στο Νανογωβιό, καθώς είναι ένα είδος ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Τριχωνίδα. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διατηρεί έναν εύρωστο πληθυσμό από προνύμφες.

Η Μονάδα Διαχείρισης ενισχύθηκε με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για τον έγκαιρο εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον και δημιουργήθηκε η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Ο επόπτης φύλακας της Μονάδας – χειριστής του σκύλου παρουσίασε τις δράσεις της ΕΜΑΔΔ.

Παρουσιάστηκε επίσης το έργο «Οι λάμιες» των Οινιαδών, μια επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική προσέγγιση των Δολινών.

Κεντρική φωτογραφία: ©Ιωάννης Κασβίκης

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος