Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά ο Φαρμάκης για το σχέδιο συγχώνευσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ

Κοινοποίηση

Τι απαντά η Περιφέρεια

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητάει έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, για το σχέδιο συγχώνευσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής των εξελίξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να παρακολουθεί από… απόσταση ασφαλείας τις θλιβερές εξελίξεις που δρομολογεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ειδικά από τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήδη εγείρει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων, στο πλευρό των οποίων πρέπει να σταθεί η Περιφέρεια» υπογραμμίζει ο κ. Φαρμάκης, που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου – και κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη – ζητάει την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, με την παρουσία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το κείμενο της επιστολής (εστάλη την περασμένη Παρασκευή, 12/4), που υπογράφει ο κ. Φαρμάκης ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το ακόλουθο:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς μεταξύ άλλων, οι μνείες του για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συναντούν την άρνηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα άκρως προβληματικό, το οποίο επί της ουσίας φαλκιδεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και «εξαϋλώνει» το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Η Δυτική Ελλάδα, αντί να μετατρέπεται σε μητροπολιτικό κέντρο εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται. Σχολές και Τμήματα με αυταπόδεικτη ποιότητα και παραγωγή έργου, κλείνουν ή αλλοιώνονται. Πτυχία που έχουν ήδη δοθεί υποβαθμίζονται και χιλιάδες νέες και νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εκπαιδευτική και επαγγελματική απαξίωση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο ακαδημαϊκό και διοικητικό βάρος χωρίς καμία εγγύηση και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτάει… παράρτημα στην Πάτρα!

Και όλα αυτά συμβαίνουν, έναντι κάποιων θολών και αβάσιμων υποσχέσεων για Σχολές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, για τις οποίες καμία επίσης εγγύηση δεν παρέχεται, με το βάρος της ίδρυσης και λειτουργίας τους να πέφτει εξολοκλήρου και πάλι στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Σημειώνω δε, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή κατά παράβαση του άρθρου 5 του νόμου 4485/2017, σύμφωνα με οποίο, οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων, κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.

Καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξεγείρει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εκ μέρους της παράταξης «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», ζητάω με πρωτοβουλία δική σας και του κ. Περιφερειάρχη, να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ως ανώτατο πολιτικό όργανο της Δυτικής Ελλάδας να εκφράσει άποψη και θέση, στο πλευρό της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας».

Η απάντηση της Περιφέρειας: «Πείτε μας την δική σας πρόταση»

Με αφορμή την δημόσια ανακοίνωση του κ. Φαρμάκη για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απ’ το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε την εισήγησή σας που θα περιλαμβάνει την πλήρη πρότασή σας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Δυτική Ελλάδα. Θεωρούμε ότι θα έχετε και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων που επικαλείστε.

Χρήσιμο θα ήταν να έχει και στοιχεία κόστους, όπως απαιτείται σε μία πρόταση που κάνει ένας «μη βουβός παρατηρητής». Περιμένουνε την τεκμηριωμένη εισήγηση σας».

Επίσκεψη στα Καλάβρυτα

Στο μεταξύ, ο κ. Φαρμάκης βρέθηκε στα Καλάβρυτα, συνεχίζοντας την προεκλογική του περιοδεία τονίζοντας: «Βρισκόμαστε στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε να κυλάει ο χρόνος της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας και από αυτή την περιοχή δεσμευόμαστε ότι μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου θα ξεκινήσει να μετράει και πάλι ο χρόνος για μία νέα εποχή ανάπτυξης και προκοπής στη Δυτική Ελλάδας».

Ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του “Όλα από την αρχή”, βρέθηκε στις 12 και 13 Απριλίου σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων, συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές, φορείς της περιοχής, πολίτες και επιχειρηματίες, άκουσε για τα άλυτα – επί σειρά ετών τα περισσότερα – προβλήματα, ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους.

Το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Φαρμάκης βρέθηκε στην Κέρτεζη, όπου παραβρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση μνήμης για τον οπλαρχηγό του 1821 Αναγνώστη Στριφτόμπολα, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Κερτεζιτών για τη διοργάνωση και υπογραμμίζοντας την αξία διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο, κ. Γ. Λαζουρά, συζητώντας μαζί του για ζητήματα που αφορούν τον δήμο, ενώ επισκέφθηκε και τον δυναμικό και γνωστό ανά το Πανελλήνιο, Γαλακτομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, τον οποίο και χαρακτήρισε ως παράδειγμα αποκεντρωμένης επιχειρηματικής ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα.

«Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μας αποτελεί τον πρώτο και πιο σημαντικό πυλώνα στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Και θα το κάνουμε ως επόμενη Περιφερειακή Αρχή, ωθώντας τους παραγωγούς μας στη δημιουργία συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, αλλά και δημιουργώντας δομές υποστήριξης της παραγωγής, καθώς και διασύνδεσής της με την μεταποίηση. Στόχος μας, ποιοτικά και αναγνωρίσιμα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: