Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εκδήλωση για τον Καζαντζάκη

Κοινοποίηση

Παρουσιάστηκαν δύο βιβλία για τον Καζαντζάκη – Ομιλία του Στασινάκη για την επικαιρότητα της σκέψης του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Νίκο Καζαντζάκη διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Καζαντζάκης – Ζορμπάς – Μία αληθινή φιλία» Γεωργίου Στασινάκη και «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική», ενώ ο κ. Στασινάκης έκανε ομιλία με τίτλο «Η Επικαιρότητα της σκέψης του Ν. Καζαντζάκη».

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Μαρίας Παπαγεωργίου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην εκδήλωση, να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό και ακούραστο κ. Στασινάκη. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τις εισηγήτριες του έργου του κ. Στασινάκη.»

Το βιβλίο «Καζαντζάκης – Ζορμπάς – Μία αληθινή φιλία» παρουσίασε η Δρ. Μαρία Αγγέλη. Είπε ματαξύ άλλων: «Ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πραγματεύεται την αληθινή φιλία Καζαντζάκη – Ζορμπά. Εξήντα χρόνια ύστερα από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, δίδονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά). Ο Συγγραφέας πληροφορεί ότι γεννήθηκε στη Μακεδονία, ταξίδεψε και τελικά έφυγε από αυτή τη ζωή και τάφηκε στα Σκόπια… Επίσης μας πληροφορεί για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, τη γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, την εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τον Καύκασο κ.α. Η φιλία τους ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στη ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά […] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».

Το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» παρουσίασε η φιλόλογος Γεωργία ΛαϊνάΚαψάλα. Είπε μεταξύ άλλων: «Στο συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Αναφέρθηκαν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα που φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία. Μέσα από κείμενα του έργου του Καζαντζάκη εξετάσθηκε η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες και ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό. Όπως αποδείχτηκε από τα κείμενα ο Καζαντζάκης είχε ενεργή πολιτική δράση αφού ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα. Επίσης αναφέρθηκε ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Στασινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνά του και τα ταξίδια που πραγματοποίησε για την ανεύρεση των στοιχείων της ζωής του Γ. Ζορμπά. Μίλησε επίσης για τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη. Για το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» είπε ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο – αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή του, στο έργο του. «Το βιβλίο απευθύνεται σε ερευνητές και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη» σχολίασε κλείνοντας.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: