Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Εκδήλωση για την μάχη της Αμφιλοχίας και την ίδρυση του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τη Μάχη που έγινε στη πόλη την 1η Ιουλίου του 1948 διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο (16/7) η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στην Αμφιλοχία.

Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου παρουσιαζόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης έκθεση αφιερωμένη στο ΔΣΕ, τη 2η Μεραρχία και τη Μάχη της Αμφιλοχίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Ιστορία» του Κώστα Βάρναλη. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Τάτσης, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τη δράση του στο ΔΣΕ. Αναφέρθηκε επίσης και στη μάχη της Αμφιλοχίας όπου είχε αναλάβει αποστολή με την Διμοιρία του να μεταφέρουν βαριά τραυματισμένους μαχητές και αξιωματικούς της 2ης Μεραρχίας που τραυματίστηκαν στη σκληρή αυτή μάχη του ΔΣΕ.

Τη κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι: «Σε δύο χρόνια το ΚΚΕ κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ένας αιώνας αγώνων, θυσιών για την εργατική τάξη και τα λαϊκά συμφέροντα. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη από το Κόμμα μας στα 70 χρόνια του ΔΣΕ. Σήμερα εδώ στην Αμφιλοχία τιμάμε όλους του αγωνιστές που έπεσαν, τραυματίστηκαν, εκτελέστηκαν ή διώχτηκαν αργότερα, που πήραν μέρος στις μάχες του Βάλτου και ιδιαίτερα στη μάχη της Αμφιλοχίας, από της 27 Ιούνη μέχρι της 2 Ιούλη του 1948. Τιμάμε επίσης όλους τους νεκρούς και τραυματίες της 2ης ηρωικής Μεραρχίας της Ρούμελης του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αλεξάνδρου, τον θρυλικό Διαμαντή, τον ηρωικό στρατηγό φάντασμα, όπως τον έλεγε ο αντίπαλος, γιατί ενώ περίμεναν να το συλλάβουν, αυτός χτύπαγε σε άλλο μέρος και καταλάμβανε χωριά και πόλεις».

Ο κ. Παφίλης έκανε αναφορά αναλυτικά στη Μάχη της Αμφιλοχίας, που έδωσε η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ, την 1η Ιουλίου του 1948 και τη σημασία της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των 17 νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στη Μάχη της Αμφιλοχίας, με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μετά την κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: