Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Διήμερη εκδήλωση και έκθεση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ

Διήμερη εκδήλωση για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, υπήρχε έκθεση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ που επιμελήθηκε το Παράρτημα με τη συμβολή φίλων και συγγενών. Στην έκθεση, που λειτούργησε και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ξεναγήθηκαν μαθητές της πόλης.

Η έκθεση περιείχε έντυπα-εφημερίδες όργανα του ΕΑΜ Δυτικής Ελλάδας και της ΕΠΟΝ, καθώς και μικρό αφιέρωμα στον ΕΠΟΝίτη Σωτήρη Πετρούλα, “Μπέμπη”, προσωνύμιο που του είχαν δώσει η οικογένειά του και οι συναγωνιστές του. Ένας νεολαίος, μαθητής, μέλος της ΕΠΟΝ, που από τις αρχές τις δεύτερης δεκαετίας της ζωής του μπήκε στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς ναζί και Ιταλούς φασίστες κατακτητές. Πιάστηκε μετά την απελευθέρωση και εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1948, ήταν δεν ήταν 18 χρονών, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής, μαζί με αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Αγρινίου, επισκέφτηκε τα μνημεία της Μάχης της Γουρίτσας και των 59 εκτελεσμένων αγωνιστών στα Καλύβια, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη των μνημείων από την Τοπική Διοίκηση.

Πριν από την εκδήλωση την Κυριακή, στις 4 το απόγευμα το Παράρτημα, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ομάδα μαθητών πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην πόλη, την οποία οι μαθητές βιντεοσκόπησαν.

Την Κυριακή το απόγευμα, την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Αλεξάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Έγινε απαγγελία του ποιήματος «Κεφαλλονιά 1949» του Πάνου Χατζόπουλου, που γράφτηκε ως αφιέρωση στη θυσία του Σωτήρη “Μπέμπη” Πετρούλα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος κι έκανε σύντομο χαιρετισμό ο 93χρονος Γιώργος Μπαρτσώκας, μέλος της ΕΠΟΝ, ένας από τους τελευταίους εκείνης της γενιάς.

Αξιοσημείωτη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση αρχειακού υλικού και συγκεκριμένα τα επιστολικά δελτάρια του λογοτέχνη Δημήτρη Φωτιάδη με τα οποία επικοινωνούσε με τη γυναίκα του Κατίνα, κατά την περίοδο της εξορίας του σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη-Στράτη.

Στην εκδήλωση επίσης διαβάστηκε επιστολή του Παναγιωτίδη Νικόλαου, προερχόμενου από τον Άγιο Κωνσταντίνου Αγρινίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: