Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Θα ισχύσει από 1η Απριλίου

Το ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός

Κοινοποίηση

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, την Παρασκευή 29 Μαρτίου. «Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 830 ευρώ. Θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. Το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις στο Δημόσιο και τις συντάξεις γίνονται πράξη οι προγραμματιστικές μας δεσμεύσεις» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Στόχος μας το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ. Η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη και δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας. Στηρίζει το εισόδημα και δεν επιβαρύνει την παραγωγή. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπ’ όψιν εισηγήσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια».

Οι τριετίες

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τις τριετίες, δηλαδή όσους δικαιούνται προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τα προηγούμενα χρόνια, όπου αυτή η προσαύξηση αφορούσε μόνο όσους είχαν «κλειδωμένη» προϋπηρεσία το 2012, από φέτος που «ξεπάγωσαν» οι τριετίες, χιλιάδες θα δουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών.

Αυξάνονται μία σειρά από επιδόματα

Παράλληλα θ’ αναπροσαρμοστούν βοηθήματα και επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού: Ειδική παροχή μητρότητας, Επίδομα γονικής αδείας, Βοήθημα λήξης ανεργίας, Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων, Επίδομα αποφυλακισμένων, Επίσχεσης Εργασίας, Αφερεγγυότητας εργοδότη, Εποχικά επιδόματα, Βοήθημα μη μισθωτών, Επίδομα εργασίας, Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ., Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ), Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, Προγράμματα απασχόλησης, Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: