Εβδομάδες αγωνίας και ελπίδας στο θάλαμο απομόνωσης – Ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από «Αττικόν» και «Σωτηρία» μιλούν στην «Καθημερινή»

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που την επισκέπτονταν στη μονάδα λοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν» φορούσαν ολόσωμες στολές και διπλά ζευγάρια γάντια. Δεν μπορούσε να διακρίνει πρόσωπα, ή ρόλους, παρά μόνο τα μάτια τους – κι αυτά όχι πάντα. Υπήρχαν στιγμές που θόλωναν οι φακοί στα χοντρά προστατευτικά γυαλιά τους.

«Είπα σε εγγονό μου ότι είμαι σε ένα πλανήτη με διαστημάνθρωπους και εκείνος μου απάντησε: “Γιαγιά, ζήσε το παραμύθι σου”», λέει η Ειρήνη Τζούρου.

Κατά την έβδομη ημέρα νοσηλείας της ο νέος κορωνοϊός έκανε τη δεύτερη επίθεσή του. Η 70χρονη ασθενής εκδήλωσε πνευμονία. Πονούσε, αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να ανασάνει. Σα να είχαν πλακώσει το στήθος της με ένα κομμάτι τσιμέντο. Η πόρτα της στο δωμάτιο καραντίνας στο «Αττικόν» είχε τζάμι από τη μέση και πάνω. Έβλεπε στον διάδρομο, ο οποίος κατέληγε σε ένα παράθυρο με θέα στο βουνό. «Ήταν πολύ σημαντικό να βλέπεις το ξημέρωμα», λέει.

Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας, στις 30 Μαρτίου, έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της. Τα εισπνεόμενα φάρμακα που της χορήγησαν, λόγω του χρόνιου άσθματος από το οποίο πάσχει, της άφησαν μια ξηρότητα στον λαιμό. Ίσως εκεί να οφείλεται η βραχνάδα στη φωνή της. Μιλάμε τηλεφωνικά, καθώς οι γιατροί έχουν απαγορεύσει τις συναντήσεις με άλλα άτομα ώσπου να θωρακιστεί πλήρως το ανοσοποιητικό της. «Η αντιμετώπιση από όλο το προσωπικό ήταν εξαιρετική. Ένιωθες σιγουριά, ότι ήσουν σε στιβαρά χέρια», επισημαίνει.

Η κ. Τζούρου είναι μία από τους πρώτους ασθενείς με COVID-19 στην Ελλάδα, που νοσηλεύθηκαν σε ένα από τα οκτώ ειδικά διαμορφωμένα μονόκλινα δωμάτια στο νοσοκομείο «Αττικόν». Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 7 Μαρτίου, είχε εισαχθεί ένας 43χρονος στο «Σωτηρία», άλλο νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό στην Αθήνα. Χωρίς υποκείμενο νόσημα, με άρτιες αιματολογικές εξετάσεις και αθλητικό παρελθόν, δεν ανήκε σε κάποια ευπαθή ομάδα. «Ο ιός όμως με “δάγκωσε”», λέει.

Και αυτός εκδήλωσε πνευμονία και παρέμεινε κλινήρης για 20 ημέρες μέχρι να αναρρώσει. Την περασμένη εβδομάδα γύρισε στην οικογένειά του. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο σε όλη τη χώρα. Οι δύο θεραπευθέντες μιλούν στην «Κ» για την πολυήμερη περιπέτειά τους.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στην Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ