Αρχές του 2023 οι τελικές αποφάσεις για το food pass – Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

«Στο τραπέζι κάθε μέτρο που βοηθά τους ευάλωτους»

Ένα νέο voucher για τα τρόφιμα -μέσω gov.gr- εξετάζει η κυβέρνηση. Το ποσό της επιδότησης, που πιθανότατα θα φτάνει έως τα 100 ευρώ, θ’ αφορά τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το dikaiologitika, θ’ αφορά αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν στη λίστα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων, όπου θα μπορεί να εξαργυρωθεί το κουπόνι, εάν κι εφόσον τελικά μοιραστεί.

Η χορήγηση του voucher θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, όπου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.

Οι τελικές αποφάσεις για το food pass θα ληφθούν αρχές του 2023 με τους Υπουργούς, ωστόσο, να το φωτογραφίζουν ήδη.

«Στο τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθά τους ευάλωτους»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο food pass, το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας. Μιλώντας στο Παραπολιτικά FM, είπε: «όσο η οικονομία υπεραποδίδει κι εφόσον αφήνει περίσσευμα τηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους θα βρούμε τρόπο να βοηθάμε τον κόσμο. Η γενική μας τάση είναι ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να προστατευτούν από αυτή τη λαίλαπα που ζούμε».

Στην ερώτηση για το αν το food pass αφορά το γιορτινό τραπέζι τόνισε πως στο «τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους».

Το μέτρο «φωτογράφισε» και ο Σκυλακάκης. Όπως είπε «αν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι, προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Δεν σχεδιάζουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Όποιους πόρους έχουμε, με διάφορους τρόπους θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά. Πληθωρισμός είναι ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα. Αν έχεις αποκλιμάκωση των καυσίμων τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες».

Στην ουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός «φωτογράφισε» ένα νέο food pass, καθώς οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ακολουθούν -προς το παρόν τουλάχιστον- καθοδική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την τιμή στα ενεργειακά. Αντιθέτως το πρόβλημα παραμένει κι εντείνεται στις τιμές των τροφίμων και στα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ.

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Εφόσον δοθεί το βοήθημα θα γίνει μέσω αιτήσεων στο vouchers.gov.gr, όπως ακριβώς και με τους δύο κύκλους του fuel pass, με κωδικούς taxisnet.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος