Αποκαταστάθηκε το αρχαίο θέατρο Πλευρώνας – Παρουσία Μενδώνη τα εγκαίνια

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου

Υπό το φως της πανσελήνου της 31ης Αυγούστου θα εγκαινιαστεί το έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας. Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει την Πέμπτη 31 Αυγούστου και θα ξεκινήσει από τις 19:30, παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού Δρ. Λίνας Μενδώνη. Στις 21:00 θ’ ακολουθήσει συναυλία με τη Φωτεινή Δάρρα, με τίτλο «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια». Είσοδος ελεύθερη.

Στην τελετή των εγκαινίων καλούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».

Η Περιφέρεια έχει ναυλώσει δύο λεωφορεία από το Μεσολόγγι για τη μεταφορά των θεατών, τα οποία θα ξεκινήσουν από την κεντρική είσοδο του Κήπου των Ηρώων με ώρα αναχώρησης τις 19:00.

Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου, είναι μοναδική. Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο, προϋπολογισμού €900.000, υλοποιείται απολογιστικά και δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, επιστημονικά υπεύθυνος της οποίας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Καραδέδος, έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος