Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αιτωλικό: Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO το Ψάρεμα με Σταφνοκάρι και το Πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης

Κοινοποίηση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξής τους

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO εντάχθηκαν «Το Πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης» και το «Ψάρεμα με Σταφνοκάρι» στο Αιτωλικό, αφού ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία που «έτρεχε» εδώ και περίπου ένα χρόνο από την Πρόεδρο και υπεύθυνη επικοινωνίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΦΑΟΣ Κωνσταντίνα Καρτέρη.

Πρόκειται βέβαια για μια συλλογική προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε η κα. Καρτέρη, ενώ παράλληλα συμμετείχε η τοπική κοινωνία του Αιτωλικού τόσο για το πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης όσο και για το ψάρεμα με σταφνοκάρι.

Στόχος της προσπάθειας είναι ν’ αποκτήσει το Αιτωλικό την αίγλη και αναγνώριση που του αξίζει, να διατηρήσει, να προβάλει και ν’ αναδείξει τα δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο και αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής

Συγχαρητήρια Λύρου: «Αυθεντικό και πλούσιο το πολιτιστικό μας απόθεμα»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος σε δήλωσή του σημείωσε:

«Το Αιτωλικό έχει ένα πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα που διατηρεί την παραδοσιακή του αυθεντικότητα. Για τους ντόπιους είναι τρόπος ζωής και κοινωνικής λειτουργίας. Για τους επισκέπτες είναι πρωτόγνωρη εμπειρία κι επαφή τόσο με τους ανθρώπους όσο και με την ίδια τη φύση μέσα στην οποία ζουν και αλληλεπιδρούν μαζί της. Το Πανηγύρι της Άγια Αγάθης και το Ψάρεμα με Σταφνοκάρι στο Αιτωλικό, κλείνουν μέσα τους δυνατές εικόνες και συγκινήσεις μια ολόκληρης ζωής. Η ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σ’ αυτές τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις μας όχι μόνο να προβληθούν, αλλά να γίνουν κίνητρο και δύναμη μιας ευρύτερης εξωστρέφειας κι ανάδειξης της βαθύτερης σημασίας τους. Αποτελούν άλλωστε την ζωντανή συνέχεια της κοινωνικής ζωής και της δεξιοτεχνίας των ανθρώπων του Αιτωλικού.

Θα ήθελα να συγχαρώ την κυρία Κωνσταντίνα Καρτέρη για την πρωτοβουλία, τον δραστήριο Αιτωλικιώτη Νικόλαο Γεωργίου καθώς και τους συντοπίτες μας που πίστεψαν στην επιτυχία του στόχου κι εργάσθηκαν συνειδητά για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή τη χρονιά ατυχώς οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν επιτρέπουν δράσεις προκειμένου αυτή η ένταξη να εφαρμοσθεί στην πράξη, όπως πρέπει κι επιβάλλει το κύρος της. Όμως τα επόμενα χρόνια θ’ αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας προσέγγισης, προστασίας κι ανάδειξης των παραδοσιακών βιωμάτων μας».


Ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά νοείται το κληροδότημα που έχουν αφήσει οι προγενέστεροι σ’ εμάς άνθρωποι και αφορά παραδόσεις και ζωντανές εκφράσεις σε πεδία που σχετίζονται με:

  • Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις (μύθους, θρύλους, παραμύθια, τραγούδια)
  • Οι επιτελεστικές τέχνες (μουσική, χορός, λαϊκό θέατρο)
  • Τελετουργίες και πάσης φύσεως εορταστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια, σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του ανθρώπου, λαϊκά δρώμενα)
  • Γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν (καλλιέργειες, κά)
  • Τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία (ξυλοναυπηγική, υφαντική, αγγειοπλαστική κά)

Την ένταξη των στοιχείων στην ΑΠΚ μπορείτε να τη δείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα
http://ayla.culture.gr/

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: