10.000 λίτρα σκουπιδιών μάζεψαν εθελοντές στην παραλία του Λούρου (ΦΩΤΟ)

Οι εθελοντές συγκέντρωσαν 100 σακούλες απορριμμάτων με 10.000 λίτρα σκουπιδιών

Μία μεγάλη περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παραλία του Λούρου με τη συμμετοχή φορέων, εθελοντών και πολιτών απ’ όλη την Αιτωλοακαρνανία, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εταιρίας Οικοτουρισμού και με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων. Η εθελοντική δράση καθαρισμού ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας σχετικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στον προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Οι εθελοντές συγκέντρωσαν 100 σακούλες απορριμμάτων με 10.000 λίτρα σκουπιδιών, εκ των οποίων κατά κύριο λόγο πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χαρτιά, σακούλες, αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών κ.ά.

Στο τέλος της δράσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με διανομή ειδικού φυλλαδίου του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία της χελώνας caretta-carettaκαι των φωλιών τους στο Εθνικό Πάρκο, καθώς στην αμμώδη παραλία του Λούρου έχει καταγραφεί αναπαραγωγική δραστηριότητα του απειλούμενου είδους.

Οι διοργανωτές-συμμετέχοντες, σε σχετική ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη κάδων απορριμμάτων σε μια απέραντη αμμουδιά 11 χλμ., που δέχεται χιλιάδες κόσμου και ζητούν από τον Δήμο Μεσολογγίου να τοποθετήσει άμεσα κάδους απορριμμάτων για τους επισκέπτες λουόμενους.

Στη δράση συμμετείχαν πάνω από 50 εθελοντές απ’ το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου και πολλούς τοπικούς φορείς/ομάδες πολιτών (αλφαβητικά): «ActNow – Παρέμβαση Τώρα, Αγρίνιο», «AcheloosGrowUp», «Ε.Π.Π.Ι-ΔΡΟΥΜΕ», «ΙΔΕΑΠ Θέρμου», «Messolonghi by Locals», «Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ για την Αιτωλοακαρνανία», «Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Μεσολογγίου Η Βαράσοβα» και «SaveYourHood Αγρίνιο».

Αποφασίστηκε από κοινού ο προγραμματισμός επόμενης δράσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, η οποία θ’ ανακοινωθεί σύντομα.

Η πρωτοβουλία «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Activecitizensfund, του ΕΟΧ (www.activecitizensfund.gr) με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Οικοτουρισμού (ΕΛ.ΕΤ.ΟΙΚ.) Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος