Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τράπεζες: Κλείνουν 800 καταστήματα και απολύουν 8.000 υπαλλήλους

Κοινοποίηση

Δραστικές περικοπές στα κόστη των τραπεζών

Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα. Άμεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήματα.

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος μηχανισμός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυμίζει στις τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα σε δραστικές περικοπές στα κόστη. Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συμπεριληφθεί ικανός αριθμός αποχωρήσεων προσωπικού. Κατ’ επέκταση, το νέο τοπίο σκιαγραφείται «ζοφερό» και στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι μόνο από δύο συστημικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντομα σχεδόν 5.500 με 6.000, όπως ανέφερε στην Ημερησία (ένθετο του Έθνους της Κυριακής) υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Όμως, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων τους». Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέματα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δομή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε μια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που μέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα.

Αυτομάτως λοιπόν δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να απομακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σημειώνουμε ότι τον Νοέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον σύλλογο εργαζομένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ημερών κάθε μήνα.

Εξάλλου, ανέφερε η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειλημμένα σε εθελούσιες – σε κάποιες τράπεζες τα προγράμματα αυτά είναι «ανοιχτά» για μήνες – προκειμένου να πετύχουν υψηλό αριθμό αποχωρήσεων. Όμως πλέον έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόμενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδημα από άλλη εργασία.

Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν. Παλιά τα μπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήμερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη.

Οι ελληνικές τράπεζες – όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης – γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραμούζης, μιλώντας για το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραμμίσει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόμενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

ΠΗΓΗ

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: