Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας

Ο Σύλλογος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας να πραγματοποιήσει με την υποστήριξη της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας που ιδρύθηκε το 2013 στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου 2018 ένα Σεμινάριο προφορικής ιστορίας στο Αγρίνιο.

Εισηγητές σε αυτό το Σεμινάριο θα είναι:

  1. Ρίκη Βάν Μπούσχοτεν – Ομότιμη Καθηγήτρια Προφορικής Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  2. Τασούλα Βερβενιώτη – Ιστορικός
  3. Μαρία Αγγέλη – Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας Φιλόλογος
  4. Σπυριδούλα Πυρπύλη – Δρ. Μουσειολογίας Φιλόλογος
  5. Θανάσης Βαλαώρας – Εικαστικός

Την πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η οποία αναφέρει:

«Σαν αποτέλεσμα αυτού του σεμιναρίου θα είναι η συγκρότηση στην περιοχή μας Τοπικής Ομάδας Προφορικής Ιστορίας, που την έχουμε απόλυτη ανάγκη γιατί η πρόσφατη βιωμένη πραγματικότητα πρέπει με επιστημονική ακρίβεια και εγκυρότητα να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί. Είναι πλούσια και ζωντανή ακόμη η μνήμη των ανθρώπων που βρίσκονται στη ζωή από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, του εμφύλιου, της Απριλιανής Δικτατορίας ,των αγώνων των Καπνοπαραγωγών, των καπνεργατών, αλλά και των άλλων παραγωγικών δυνάμεων που πάνω τους στηρίχτηκε και χτίστηκε η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Οι μνήμες αυτές αποτελούν την άυλη πολύτιμη κληρονομιά μας που πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή, να την εξιστορήσουμε και να την αφήσουμε παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές που σήμερα αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση.

Η νέα γενιά έχει ανάγκη από θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα, από πρότυπα κοινωνικής συνεργασίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Η πρόσφατη βιωμένη πραγματικότητα τουλάχιστο στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, ακόμη από τα πέτρινα χρόνια μετά τον εμφύλιο και την περίοδο της ανασυγκρότησης έχει να μας δώσει πολλές μαρτυρίες και πολλά τέτοια παραδείγματα.

Η προσπάθεια της Εταιρείας μας για την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής μας, με την δημιουργία Μουσείου Ιστορίας Καπνού, με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην αρχαία Στράτο και όχι μόνο μπορεί να βοηθηθεί από την δουλειά των Ερευνητών που θα συγκεντρώσουν τις αφηγήσεις των εμπειριών και των γεγονότων των συμπολιτών μας που τα βίωσαν και αγωνίστηκαν σκληρά για την επιβίωση τους.

Το πεδίο αναζήτησης υλικών για τον εμπλουτισμό των αρχείων της σύγχρονης βιωμένης πραγματικότητας είναι τεράστιο και μπορεί να αναζητηθεί παντού, σε κάθε επαγγελματική τάξη, σε κάθε απλό πολίτη που θα έχει την διάθεση να προσφέρει με την προσωπική του μαρτυρία στην έρευνα που μπορεί να αφορά την οικονομική, την πολιτιστική, την κοινωνική ζωή του τόπου μας. Με αυτή την πρωτοβουλία που εκτός από την Ένωση Φιλολόγων και την Ένωση Προφορικής Ιστορίας συνεργάζονται η Εταιρεία μας και ο Δήμος Αγρινίου, ευχόμαστε η Τοπική Ομάδα Προφορικής Ιστορίας που θα προκύψει από το σενάριο της ενάτης και δεκάτης Μαρτίου 2018, να συμβάλει θετικά στην διάσωση και γόνιμη αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης και της πρόσφατα βιωμένης πραγματικότητας, προς όφελος όχι μόνο της ιστορικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας γενικότερα».

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος