Προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Δ.Ε Αιτωλικού και Δ.Ε Οινιάδων, τα οποία προέρχονται από τις παρατεταμένες σφοδρές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά από αυτοψία των Αντιδημάρχων Ανδρέα Κότσαλου και Γεωργίου Παπαδόπουλου στις Οινιάδες διαπιστώθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στην άνοδο της στάθμης των υδάτων του Αχελώου, η οποία προφανώς προκλήθηκε από την απελευθέρωση μεγάλων όγκων νερού από τους τεχνητούς φραγμούς των ταμιευτήρων της ΔΕΗ και των λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας. Σύμφωνα και με απόψεις αλιέων, αιτία είναι ότι δεν έγινε ποτέ καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Αχελώου, ειδικά στις εκβολές, με αποτέλεσμα πλημμύρες σε κτήματα και εγκαταστάσεις. Αυτό το σύνηθες φαινόμενο οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες, ειδικά τις τελευταίες μέρες με την αυξανόμενη άνοδο των υδάτων, μήπως κινδυνεύσουν και κατοικημένες περιοχές.

Είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν από την πολιτεία εκτάκτως μέτρα για την εκτόνωση και έλεγχο της κατάστασης, με πρώτο την εκπόνηση μελετών για την εκβάθυνση του Αχελώου, ώστε να αναδειχθεί η ακριβής ποσότητα νερού που θα μπορεί να διοχετεύεται, χωρίς παρόμοιες καταστάσεις, από τον Αχελώος προς τις εκβολές του.

Ενεργοποίηση της Αστυν. Διάταξης του 1988 ζητά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ μάλιστα έστειλε και εγγράφως ενεργοποίηση της Αστυν. Διάταξης του 1988, η οποία προειδοποιεί για μεγάλη προσοχή στις παραποτάμιες περιοχές των Οινιαδών κατά τις μετακινήσεις των πολιτών για να μην υπάρξει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Εκτός των Οινιαδών δημιουργήθηκαν προβλήματα σοβαρότατα και στη Δ.Ε Αιτωλικού. Η ποσότητα των νερών που κατευθύνεται από τις λίμνες Τριχωνίδα-Λυσιμαχία προς τον Αχελώο μέσω τεχνητού καναλιού του Δίμηκου, στον οποίο δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες εκβάθυνσης, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, δημιουργεί υπερχείλιση στη λίμνη Λυσιμαχία προς την διώρυγα Δ24, η οποία με σήραγγα διοχετεύει τα νερά προς την παραλία της Σταμνάς, όπου περνούν τεράστιοι όγκοι νερού προς τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, από τις 25 Φεβρουαρίου 2018 έως και σήμερα.

Επαφές του Δήμου Μεσολογγίου

Ο Δήμος Μεσολογγίου από την πρώτη στιγμή έκανε επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΓΟΕΒ και Περιφέρεια. Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιεράς Πόλεως κ. Ανδρέας Κότσαλος συμμετείχε σε σύσκεψη στον ΓΟΕΒ Αγρινίου, όπου πρόβαλλε το μέγεθος, την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και τις θέσεις του Δήμου για τις πλημμύρες σε περιουσίες, φθορά σε διώρυγες οι οποίες κατασκευάστηκαν για άρδευση και χρησιμοποιούνται και για αποστράγγιση και λόγω προβλημάτων ίσως και να μην λειτουργήσουν εγκαίρως για το πότισμα των καλλιεργειών επιδεινώνοντας την παραγωγή, αλλά δημιουργώντας και τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Έγινε επίσης και έγγραφη επικοινωνία με την ΔΕΗ για άμεσες ενέργειες για πρόληψη των επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος