Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται από το επόμενο διάστημα σε συντομότερο χρονικό διάστημα αφού η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων επιταχύνεται και θα γίνεται πλέον από την ΗΔΙΚΑ και όχι από τους δήμους που ίσχυε εως τώρα. Όμως ο έλεγχος των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ φέρνει και εξονυχιστικές διασταυρώσεις για περιπτώσεις δικαιούχων που παρατύπως λαμβάνουν τα επιδόματα.

Το dikaiologitika.gr αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης που κατατέθηκε στην βουλή η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) πλέον θα συλλέγει τα στοιχεία όλων των κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, που χορηγούνται από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι Φορείς θα πρέπει να αποστέλλουν έως την 10η ημέρα κάθε μήνα στην ΗΔΙΚΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, απολογιστικό αρχείο καταβολής προνοιακών παροχών. Έως τώρα οι δήμοι έστελναν κάθε δίμηνο τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή των επιδομάτων.Στο αρχείο θα περιέχονται αναλυτικώς ανά δικαιούχο και επίδομα τα ποσά των επιδομάτων, που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, στο Αρχείο Καταβολής Προνοιακών Επιδομάτων περιέχονται όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, ήτοι ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, φύλο, ημερομηνία γέννησης, είδος προνοιακής παροχής, ποσό παροχής, χρονικό διάστημα, που αφορά το χορηγούμενο επίδομα και ημερομηνία χορήγησης επιδόματος.

Έτσι με την διαδικασία αυτή γίνεται συντομότερος ο χρόνος που απαιτείται για την καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με στόχο από μελλοντικό χρόνο να γίνει μηνιαία η πληρωμή τους..

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος