Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση για τη Μάχη της Γουρίτσας (pics)

Κοινοποίηση

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου η εκδήλωση για τη Μάχη της Γουρίτσας από την Κ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα του νομού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο της Μάχης, που διεξήχθη στις 10 Ιουλίου του 1943.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Θανάσης Αλεξάκης, που αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από το Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Γραφείου της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αιτ/νίας και με το προσκλητήριο νεκρών διαβάστηκαν τα ονόματα των 5 πεσόντων αγωνιστών της μάχης.

Σύντομο ιστορικό της μάχης της Γουρίτσας

Η μάχη δόθηκε στις 10 Ιουλίου του 1943. Είχε φτάσει η πληροφορία στο αρχηγείο Τριχωνίδας του ΕΛΛΑΣ (είχε την έδρα του στον Άγιο Βλάση), από την οργάνωση του ΕΑΜ στο Αγρίνιο, ότι Γερμανοί και Ιταλοί σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στο Θέρμο. Η πληροφορία έφτασε στο ΕΑΜ Αγρινίου μέσω της Μαρίας Δημάδη μεταφράστριας των Γερμανών, πληροφοριοδότης του ΕΑΜ. Έπρεπε πάση θυσία, τα σχέδια των κατακτητών να αποτραπούν, γιατί εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο σήμαινε:

  1. Αποκοπή του αντάρτικου τμήματος από τις βάσεις ανεφοδιασμού, που κατά κύριο λόγο ήταν τα πλούσια καμποχώρια του Αγρινίου.
  2. Διχοτόμηση της ορεινής Τριχωνίδας. Το γερμανοκρατούμενο Θέρμο θα είναι μια σφήνα στην καρδιά της ανταρτοκρατούμενης περιοχής.
  3. Αποκοπή από τη Μακρυνεία και τη Ναύπακτο.

Την μάχη έδωσε το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΛΑΣ, που μετά από έρευνα επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται το μνημείο σήμερα πάνω από τις στροφές του δρόμου,να στηθεί η ενέδρα. Η προετοιμασία έγινε γρήγορα, παρόλα αυτά οι αντάρτες κατάφεραν να κάνουν και ασκήσεις ετοιμότητας για την καλύτερη προετοιμασία τους. Επικεφαλής ήταν ο Ταγματάρχης του ΕΛΛΑΣ καπετάν-Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς) εμπειροπόλεμος καθώς είχε υπηρετήσει σαν υπίλαρχος στο Αλβανικό μέτωπο. Γερμανοί με 14 αυτοκίνητα, 3 μοτοσυκλέτες και 120 άνδρες κατέφθασαν στη περιοχή. Ο ανιχνευτής μοτοσικλετιστής, τους ειδοποιεί ότι δεν υπάρχει φόβος μπορούν να περάσουν. Οι αντάρτες περίμεναν μέχρι να φτάσουν όλες οι δυνάμεις των Γερμανών στο κέντρο του πεδίου βολή τους, τότε δόθηκε η εντολή για μάχη. Οι Γερμανοί τα έχασαν σκοτώθηκαν στην αρχή οι ποιο πολλοί, οι υπόλοιποι κατάφεραν να βγουν από τα αυτοκίνητα και να οχυρωθούν. Σύντομα όμως οι δυνάμεις του ΕΛΛΑΣ σκότωσαν σε σύνολο 120, τους 117, τραυμάτισαν-αιχμαλώτισαν 2 και 1 ξέφυγε.

Η Μάχη της Γουρίτσας κατέρριψε το μύθο του αήττητου του γερμανικού στρατού. Ματαιώθηκε οριστικά η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Όσες φορές ανέβηκαν στο Θέρμο, το έκαναν πλέον με ισχυρές δυνάμεις. Από τότε το αντάρτικο του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ πήρε φτερά, ατσαλώθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή και ευρύτερα.

Από τη μάχη δεν έλειψαν οι απώλειες των ανταρτών. Στη μάχη αυτή χάθηκαν 5 παλληκάρια:

  1. Χαράλαμπος Χαμαμτζής (Παυσανίας) απ’ το Αγρίνιο
  2. Δημήτριος Υφαντής εφεδροελασίτης από το Θέρμο
  3. Σωκράτης Παπουτσής από το Αγγελόκαστρο
  4. Κώστας Παπαδονάσιος ή Νασαρης από τη Αμβρακιά και
  5. Σπύρος Γαρδέλης εφεδροελασίτης από το Θέρμο

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: