Το τριήμερο 18-19-20 Δεκέμβριου η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης και η πληρωμή του Πρασινίσματος και της Εξισωτικής Αποζημίωσης

Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζουν το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλλουν την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης και ταυτόχρονα την Εξισωτική Αποζημίωση του 2017, αλλά και την Πράσινη Ενίσχυση. Πιο συγκεκριμένα οι πληρωμές θα γίνουν μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου. Οι πιστώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προγραμματίζεται να δοθεί επίσης η προκαταβολή του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας, σε ποσοστό 65-70% επί του συνολικού ποσού που δικαιούται ο κάθε παραγωγός.

Ανάλογη αναφορά δεν μπορεί να υπάρξει για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, αφού όχι μόνο δεν προκηρύχθηκε το νέο πρόγραμμα, μετά το πρωτοφανές στα χρονικά της απόσυρσης της αρχικής πρόσκλησης, αλλά ουδέν νεώτερον υπάρχει για το τι σκοπεύει εν τέλει να κάνει το υπουργείο και κυρίως το πότε, αφού έχει αφήσει για πρώτη φορά τη χώρα για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Ωστόσο, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου θα γίνει, εκτός απροόπτου η ανάρτηση των καταστάσεων για την πληρωμή της Βιολογικής Κτηνοτροφίας του 2013 στην Αιτωλοακαρνανία (διαδικασία ενστάσεων, άρα καταβολή χρημάτων λίγες ημέρες αργότερα), ενώ για τη Βιολογική του 2014 η αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εναπομένουσες εκκρεμότητες Φυτικής παραγωγής του 2015 για την Αιτωλοακαρνανία, δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος