Παρεμβάσεις για τις υποδομές στην Αιτωλοακαρνανία και για την εγκατάσταση μονάδων βιορευστών στις Φυτείες έκανε ο υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝΑΛ Σάκης Τορουνίδης, ο οποίος επισκέφτηκε επίσης τη λαϊκή αγορά του Αγρινίου και είχε διάλογο με παραγωγούς και πολίτες.

Η παρέμβαση για τις υποδομές

Δήλωση – παρέμβαση για τις υποδομές έκανε ο κ. Τορουνίδης, η οποία έχει ως εξής:

«Η αναπτυξιακή σημασία των υποδομών είναι θεμελιώδης, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές κάθε τοπικής οικονομίας.

Η Αιτωλοακαρνανία, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, κυρίως με την κατασκευή της Ιόνιας οδού, εξακολουθεί στο συγκεκριμένο τομέα να παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα.

Για να μην χαθούν και άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες, πρέπει, από κοινού, όλες οι πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να καταλήξουμε σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την κατασκευή έργων υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης και όλων των αρμοδίων φορέων.

Αυτό το πλαίσιο, που θα το επαναφέρουμε με διεκδικητικό τρόπο στην κεντρική εξουσία συνεχώς, θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση έργων και το σχεδιασμό νέων όπως:

Ο οδικός άξονας Πλατυγιάλι – Αγρίνιο -Καρπενήσι –Λαμία που θα ενώσει τον Ανατολικό με το δυτικό άξονα.

Ο οδικός άξονας Αγρίνιο-Θέρμο-Ναύπακτος και η σύνδεση με το Καρπενήσι.
Ο οδικός άξονας Αμφιλοχία-ορεινός Βάλτος-Καρπενήσι. 
Η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. 
Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο –Αμβρακία.
Η παρα-Ιόνια οδός που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με τον Αστακό και τον Μύτικα. 
Η σύνδεση του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια οδό και τον Αστακό. 
Ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτος – Λαμία.

Ο τομέας των υποδομών μπορεί να γίνει ο καταλύτης στην προσπάθεια της Αιτωλοακαρνανίας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να προωθήσει στις αγορές τα τοπικά προϊόντα, αυξάνοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας τους όρους μιας δυναμικής και ταυτόχρονα ισόρροπης ανάπτυξης.

Όλοι μαζί ενωμένοι, μακριά από προσωπικές ατζέντες, μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα αξίζει και δικαιούται η Αιτωλοακαρνανία.»

Στις Φυτείες για τα βιορευστά

Στη λαϊκή συνέλευση της επιτροπής αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από καύση βιορευστών παρέστη ο κ. Τορουνίδης. Δήλωσε ανήσυχος για την τροπή που έχει πάρει το θέμα αφού, όπως είπε, «οι μονάδες αυτές θα καίνε απόβλητα ανεξέλεγκτα βιορευστά άγνωστης προέλευσης και σύνθεσης -κυρίως εισαγόμενα- και πρόκειται να πλήξουν την περιοχή, ως εξαιρετικά ρυπογόνες».

Έθεσε τους προβληματισμούς ότι «η συγκεκριμένη περιοχή είναι αμιγώς γεωργική και θα πληγεί καίρια από την καύση βιορευστών» και ότι «οι επιδιωκόμενες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λίμνη Οζερός και το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου».

Στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου

Τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην οδό Δελφών στο Αγρίνιο επισκέφθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Σάκης Τορουνίδης. Είχε διάλογο με πολίτες και παραγωγούς. Τόνισε την ανάγκη για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ αναφέρθηκε στους τρόπους προώθησης των αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο κ. Τορουνίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο «σχέδιο Ελλάδα» για την αγροτική οικονομία, τ’ οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει: μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13%, καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα  και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος