Ημερίδα για τους προβληματισμούς και τις προοπτικές

Πολιτιστική ημερίδα με τίτλο «Όψεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Προβληματισμοί και Προοπτικές» διοργάνωσε το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, στο πλαίσιο δράσεων της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων».

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από τον Διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου Δρ. Ιωάννη Γ. Χατζή, ο οποίος ανέφερε ότι στους στόχους της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία, ανάδειξη και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας. «Η ενίσχυση αυτού του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε σχετικά.

Επίσης τόνισε, ότι το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, οργάνωσε πέρυσι τη λειτουργία της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» ενώ φέτος τη λειτουργία της ειδικότητας «Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων» με απώτερο σκοπό την κάλυψη μελλοντικών αναγκών στελέχωσης με πιστοποιημένους ικανούς επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, παρουσίασε την ομιλία της με θέμα: «Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο. Η μεταμόρφωση ενός ιστορικού κτηρίου στο πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».

Ο επόμενος ομιλητής Γεώργιος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδας, Πελλοπονήσου και Ιονίων Νήσων, παρουσίασε «Τα νεώτερα ιστορικά μνημεία της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».

Την επόμενη ομιλία-παρουσίαση έκανε ο Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, με θέμα «Η βυζαντινή κληρονομιά της λιμνοθάλασσας. Περιήγηση στα μνημεία θρησκευτικής πίστης γύρω από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου».

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, MSc στην Εκπαίδευση, Project manager έργου MUSE και η Παναγιώτα Κουτσούκου, Αρχιτέκτων-Συντηρήτρια, παρουσίασαν το νέο «Οικο-μουσείο» που έχει σχεδιαστεί και ήδη ξεκίνησε η υλοποίησή του στο Αιτωλικό.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο εκπαιδευτής ενηλίκων της ειδικότητας Ιωάννης Σουλές, Φιλόλογος, MSc στις Επιστήμες της Αγωγής και εποπτεύων εκπαιδευτής για την εκπόνηση των εργασιών, παρουσίασε τη βιωματική εκπαιδευτική προσέγγιση ως μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην κατάρτιση των υποψηφίων Αρχαιοφυλάκων σε θέματα προστασίας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ενδεικτικά, τρεις εργασίες σπουδαστών της ειδικότητας που αφορούσαν την ασφάλεια και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες ανέδειξαν προβληματισμούς και προέκυψε ενδιαφέρον να συζητηθούν.

Ως μελέτες περίπτωσης, παρουσιάστηκαν (α) «Ο κήπος των Ηρώων», από την Ανδριάνα Κυριαζή, (β) Πινακοθήκη Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, από τη Μαργαρίτα Γιαννακλή και (γ) Μουσεία οικίας Τρικούπη και οικίας Παλαμά, από τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο.

Τέλος, πήρε το λόγο η κα Ροδάνθη Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, η οποία εξήρε την προσπάθεια που καταβάλει ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου Ιωάννης Χατζής για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ΔΙΕΚ ως σημαντική και βιώσιμη εκπαιδευτική δομή στο Μεσολόγγι και δήλωσε ότι «με χαρά η Β.Ε.Μ. φιλοξένησε την πολιτιστική ημερίδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με σημαντικούς φορείς της Πόλης μας».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Δαουτίδης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Αναστάσιος Σκαρμούτσος και Σόφη Λαναρά, ο Διευθυντής ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Επίσης, την ημερίδα παρακολούθησε και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Τσίρης. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου και αρκετός κόσμος, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε η καταρτιζόμενη της ειδικότητας Βασιλική Διαμαντοπούλου του Γρηγορίου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος